Trap er niet in: fraude

Het is vaak te mooi om waar te zijn

14 november 2014

Fraude. Je hoort er veel over in het nieuws en bent er misschien al wel eens mee in aanraking geweest. Er zijn veel verschillende soorten fraude, maar waar moet je als ondernemer nou goed op letten? Bedenk je in ieder geval: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook.

Cybercrime | Hoe onderneem ik veilig online?

Ondernemers zijn vaak het mikpunt van een hoop reclame en acquisitietelefoontjes. Ook via de mail krijg je veel spam binnen waar je niks mee kunt. Aanbiedingen per mail die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook.

Het is  te mooi om waar te zijn

Mensen die fraude plegen of proberen te plegen, hopen geld te ontvangen zonder hiervoor uiteindelijk een product of dienst te leveren. Denk weer aan het aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn. De nieuwste gadgets voor een spotprijs? Dit kan belastingfraude zijn. Een prijs gewonnen? Waarschijnlijk bestaat die niet of moet je er toch voor betalen. Als je een investering wordt beloofd, maar je moet eerst een voorschot betalen: niet op ingaan. Waarschijnlijk word je beetgenomen door een crimineel.

Geef nooit je rekeningnummer

De overheid in Nederland is voornamelijk bezig met het opsporen van zorg- en uitkeringsfraude. De pakkans voor de overige vormen van fraude plegen is nagenoeg nihil. Het is dus aan jezelf om je onderneming hiertegen te beschermen. Wees dus altijd voorzichtig met het naar buiten brengen van financiële cijfers en geef nooit je bankrekeningnummer af aan derden.

Lees de kleine lettertjes

Een veelvoorkomende vorm van misleiding voor de ondernemer is acquisitiefraude. Er gaat een mailing rond met een factuur die je zou moeten betalen. Vaak staat er gebrekkige informatie op zo’n factuur en als je de kleine lettertjes goed leest, kom je erachter dat het eigenlijk een aanbieding is. Acquisitiefraude gebeurt ook via de telefoon. Er wordt je een aanbod gedaan en je moet direct beslissen, want er is haast bij.  Vaak word je flink onder druk gezet door de aanbieder, die je op een soms agressieve manier over probeert te halen. Geef hier niet aan toe en neem altijd de tijd om het aanbod goed door te nemen. Het is dus heel belangrijk om altijd de kleine lettertjes te lezen voor je iets tekent, overmaakt of aangaat. Verdachte zaken kun je melden bij het Steunpunt acquisitiefraude (SAF). Ook kun je je aanmelden in het Bel-me-niet register.

Controleer de identiteit

Let ook altijd op met geld overmaken naar buitenlandse rekeningen. Dit kan een sterke aanwijzing zijn voor belastingfraude of investeringsfraude. Is de correspondentie daarbij in gebrekkig Engels? Controleer dan eerst de identiteit van het bedrijf voor je ermee in zee gaat. Dit kan je een hoop ellende besparen. Twijfel je aan een organisatie? Ga dan even op onderzoek uit op internet en zoek naar nieuwsberichten en forums. Als de organisatie al eerder slachtoffers heeft gemaakt, dan is de kans groot dat hierover iets bekend is geworden.

Auteur

Romy Donk