Ben jij de bottleneck van je eigen bedrijf?

Neem de sprong, groei!

29 november 2017

Je werkt 60, 70 uur in de week. Hebt een man of 30 personeel. Controleert nog steeds alle voorstellen en offertes die de deur uitgaan. Gaat het liefst op zaterdag nog even koffie halen bij de Makro, omdat het daar nu eenmaal goedkoper is. Ben jij dat? Pas op! Je kunt niet meer boven je eigen bedrijf uit stijgen, bent de bottleneck van je eigen bedrijf geworden.

“Dat soort mensen,” adviseert groei-ondernemer Kees de Jong, “die moeten leren veranderen.” Herken jij jezelf in die beschrijving? Of wil je voorkomen dat het zover komt?

Miljoenen van Kees de Jong

Kees de Jong kan het weten. Hij is al ruim 25 jaar ondernemer en heeft al drie keer een groeibedrijf geleid. Het eerste begon hij samen met een compagnon tijdens zijn studententijd. Blauw Research. “Dat ging van nul euro naar 10 miljoen euro in zeven jaar tijd.” Het tweede groeibedrijf was het internationale Bloomers, een online internetpanel. “Jij moet aan jezelf werken, zei mijn coach. Ik bezocht een masterclass, waar ‘ene’ Harnish stond. Die mij vertelde wat mijn problemen waren. Hij leek in mijn hoofd te kunnen kijken, en zei nog wat de oplossing was ook! Zijn adviezen heb ik toegepast en ik groeide van een omzet van 1 miljoen, naar 3, 7, 19, 23 miljoen!”

Dieet voor groeiers

Het derde groeibedrijf leidde De Jong vanaf 2009. Een groot bedrijf met 200 miljoen en 200 duizend man. “Weer heb ik de Harnish-methode geïmplementeerd: de dagelijkse overleggen en het stellen van doelen - ‘rocks’.” Eigenlijk is het niet eens zo bijzonder wat Verne Harnisch vertelt, beaamt De Jong. “Maar het feit dat het zo simpel is. Één taal, één systeem. Dat is goud waard. Het is eigenlijk niet meer dan een dieet: we weten allemaal dat je gezond moet eten en moet sporten, maar toch heb je een lijstje nodig met wat je precies mag eten en drinken. Waar je met een dieetlijstje afvalt, ga je bij het lijstje van Verne groeien.