Minister Opstelten: “Ook kleine ondernemer moet investeren in veiligheid”

Week van de Veiligheid van start

09 oktober 2014

De Week van de Veiligheid is maandagmiddag begonnen. De aftrap vond plaats in Leidschendam, waar minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de aanwezige ondernemers toesprak. Ook reikte de minister de Wel-Zo-Veilig-Awards uit aan ondernemers die zich hard inzetten voor veiligheid in hun bedrijf.

In de sector detailhandel wint de winkel Mix Departement Store. In de sector transport is Van der Valk Transport de gelukkig winnaar, en in de horeca sector wint horecaketen Ladage.

Minder cash, wel zo veilig

De Week van de Veiligheid wordt georganiseerd door onder andere het ministerie van Veiligheid en Justitie en Detailhandel Nederland. Dit jaar is het thema ’minder cash, wel zo veilig’. Minister Opstelten: “Meer aandacht voor veiligheid is voor de ondernemer in zijn eigen belang. Je zal maar geconfronteerd worden met een overval. Daarom zijn preventieve maatregelen zo belangrijk. Vergeleken met vorig jaar hebben we al een daling van 24 procent als het om overvallen gaat.”

Maatregelen

“Onderhoudt contacten met ondernemers in je buurt,” adviseert Opstelten. “Je kunt ook samen investeren in veiligheidsmaatregelen. Die ondernemer vlakbij moet vaak dezelfde maatregelen nemen als jij. Ook kun je je personeel trainen en een afroomkluis gebruiken, als je toch met cash geld moet werken.”

Veilig Ondernemen Scan

Maar wat als je geen geld hebt voor dure beveiligingssystemen? “Ook de kleine ondernemer moet investeren in veiligheid,” zegt de minister. “Doe het samen met anderen, dan zijn je kosten lager. En doe de gratis Veilig Ondernemen Scan. Je krijgt dan direct gratis advies in je mailbox. De helft van de dingen die je moet aanschaffen wordt door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) betaald, met een maximum van 1000 euro.”

Overvalgeweld

Volgens Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland, is dit de goede tijd van het jaar om aan de veiligheid te denken. “Het thema draait om overvalgeweld. Dat vindt vooral plaats in de donkere winterdagen, want dan is er meer risico. Overvalgeweld is vaak erg traumatiserend, dus is het goed om hier maatregelen tegen te nemen.”

Colin Voetee van het CCV vertelt over de vernieuwde Veilig Ondernemen Scan. "We hebben de scan een tijdje geleden helemaal vernieuwd om hem nog gebruikersvriendelijker te maken. De ondernemer krijgt binnen vijf minuten een overzicht met op maat gemaakte adviezen in zijn mailbox, waarin staat wat voor risico's hij loopt en op wat voor manier hij de veiligheid van zijn bedrijf kan verbeteren."  

Auteur

Romy Donk