“Een overval kun je niet voorkomen”

Wat kun je dan wel doen?

14 november 2014

Dat stelt overvaltrainer Bas van der Steen van De Agressietrainers. Van der Steen is gespecialiseerd in agressie en geweld en geeft regelmatig overval- en gijzelingstrainingen aan ondernemers die overvallen zijn. Vooral ondernemers die met contant geld werken, vormen een kwetsbare groep.

Impact van een overval

Een overval heeft veel impact op de slachtoffers, mogelijk traumatisch zelfs. “Het is een zeer schokkende gebeurtenis en het gevoel van onmacht is maximaal. Je ervaart dat je leven in gevaar is. Hoe vaak je als ondernemer ook overvallen wordt, het went nooit. Bovendien eisen de verzekeringsmaatschappijen tegenwoordig steeds meer van de ondernemer qua beveiliging van de zaak. Op een gegeven moment kan de ondernemer al die beveiligingsmaatregelen niet meer betalen en moet hij dingen laten vallen. Als je dan wordt overvallen krijg je niks terug van de verzekeringsmaatschappij, omdat je niet gedekt bent!”

Preventieve maatregelen

Ook al kun je een overval nooit helemaal voorkomen, je kunt wel preventieve maatregelen treffen. ‘Vaste procedures en regels afspreken’, is van vitaal belang volgens Van der Steen. “Let op routines in kassahandelingen en geld afstorten. Zorg dat je een camera op de deur richt waar je personeel binnen komt lopen. Vooral aan de achterkant. Het is ook belangrijk dat je op gezette tijden in groepjes van minimaal drie mensen het gebouw binnengaat. De kans op een overval wordt veel kleiner als jij strakke procedures volgt.”

Procedures

Hoe komt dat dan? “Als de overvallers zich goed voorbereiden, checken ze je bedrijf eerst voordat ze de overval plegen. Zo komen ze erachter dat je op vaste tijden naar binnen en buiten gaat, met meerdere mensen en goede veiligheidsprocedures. Dan is de kans voor de overvaller op een buit al een stuk kleiner. Daarnaast moet je ook veiligheidsstickers, zoals PIN-only of van een tijdvertragend slot op je kluis, duidelijk profileren.”

Gebruik je zintuigen

Als je dan toch overvallen wordt, kun je nog een paar dingen doen om jezelf en je personeel te beschermen. “Gebruik je zintuigen. Vaak kun je ze niet meer zien, omdat je van de overvallers weg moet kijken, maar je kunt nog steeds luisteren en ruiken. Valt je een bepaald parfum of accent op? Dit is cruciale informatie voor de politie, zo zijn al meerdere daders gepakt.” Daarnaast is het een slecht plan om tijd te rekken als de overvallers naar je kluis willen gaan. “Als je kluis een tijdvertragend slot heeft, zeg dat dan direct. Ze kunnen het slechte nieuws beter meteen horen, in plaats van later ineens tijdsdruk te gaan voelen en eventueel in paniek te raken.”

Een veilige afloop

“Het is ook slim om constant te zeggen wat je gaat doen tegen je overvaller. Zo maak je geen onverwachte bewegingen en krijgt de overvaller een gevoel van controle en macht, waardoor de spanning ook niet verder oploopt. Denk dan aan ‘ik ga nu naar de kluis lopen’ of ‘ik open nu de kassa’. Zo maak je de kans op een veilige afloop al een stuk groter. En reageer altijd volgens RAAK.”

RAAK is een veiligheidsprocedure en staat voor Reageren, Aanvaarden, Afgeven en Kijken. “Bij die laatste zeg ik altijd: gebruik al je zintuigen. De overvaller wil niet dat je hem ziet en een signalement kan maken. Je overige zintuigen worden dan extra scherp en daar moet je gebruik van maken.”

Auteur

Romy Donk