Veiligheidsbeleid ‘s-Hertogenbosch verandert voor ondernemers

Gemeente gaat uit van de kracht van de ondernemer

03 december 2014

Vanaf begin 2015 gaat de gemeente ‘s-Hertogenbosch een andere rol spelen in het regelen van de veiligheid van ondernemers. Dat zegt Bart Venrooij, hoofd van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid in Den Bosch. “We gaan meer uit van de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemers. En dat willen we ondersteunen.”

“Vanaf volgend jaar moeten de Bossche ondernemers zelf actiever worden in het regelen van hun eigen veiligheid. Voorheen trok de gemeente de kar, nu moeten ondernemers zelf initiatief nemen. De gemeente houdt wel een ondersteunende rol, in de vorm van financiële steun en het aanleveren van expertise.”

Dark number

“We gaan meer communiceren over veilig ondernemen, want dit is afgelopen tijd geen prioriteit geweest. Dat komt omdat bijvoorbeeld diefstallen relatief weinig voorkomen in Den Bosch, maar ik vermoed dat dit komt omdat het ‘dark number’, het aantal ondernemers dat geen aangifte doet, hoog is. Ook in andere gemeenten in het ‘dark number’ waarschijnlijk hoog.”

Ook geldt er in de stad een collectief winkelverbod. Als een dief in een winkel iets steelt, komt hij op een lijst te staan. Alle ondernemers die hierbij zijn aangesloten kunnen dit zien en weren de dief dan ook uit hun winkels.”

Rol van de gemeente

De gemeente probeert de ondernemers op verschillende manieren te helpen. “We organiseren zo’n zes keer per jaar informatieavonden. De laatste was vorige maand, in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De bijeenkomst ging over hoe je als ondernemer een overval kunt voorkomen. Die avond was drukbezocht door de ondernemers.”

Beleid

Verder gaat de gemeente ondernemers steunen die serieus met het landelijke Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) aan de slag willen met een eenmalige subsidie. Een KVO houdt in dat ondernemers met elkaar en ook met overheid, politie en brandweer samenwerken om de veiligheid te verbeteren. Ook kunnen ondernemers de Veilig Ondernemen Scan doen om te kijken hoe het met de veiligheid van hun onderneming gesteld is.

Ook andere gemeentes zijn actief bezig met veilig ondernemen. De gemeente Utrecht stimuleert het KVO via de website, en richt zich daarnaast voornamelijk op veiligheidsscans en trainingen. Amsterdam promoot het KVO ook, maar richt zich verder meer op hulporganisaties voor ondernemers, zoals de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en het CCV.

Auteur

Romy Donk