"Ondernemers in de bouw werken vaak niet veilig"

3 tips om veiliger te werken

03 juni 2016

Veel mkb’ers en zzp’ers die in de bouwsector werken, treffen niet de juiste veiligheidsmaatregelen. Dat zegt Paul Pols van Louis Reyners. “Het besef moet er zijn dat veilig werken heel belangrijk is. Je brengt je eigen leven en dat van anderen in gevaar als je het niet doet.”

Louis Reyners is importeur van hijs- en hefmiddelen en valbeveiliging. Om te zorgen dat de producten op een goede manier gebruikt worden, geeft Pols ook trainingen over het gebruik van bijvoorbeeld valbeveiliging. “Bij die trainingen probeer ik mensen altijd bewust te maken van de gevaren. Er gebeuren zoveel ongevallen, soms met dodelijke afloop. Kijk maar naar het nieuws.”

Hot issue

Veilig werken in de bouw is een ‘hot issue’. Komt een ongeval in het nieuws, dan verscherpt de aandacht voor veiligheid weer even bij de ondernemers. Helaas is die aandacht vaak maar van korte duur. Grotere organisaties regelen de beveiliging vaak goed, maar kleinere ondernemers doen vaak maar wat. Het is de bedoeling dat je als ondernemer een risico-analyse maakt voordat je aan een project begint. Dus: Wat heb ik nodig om veilig te kunnen werken? Waar kan ik mezelf vastmaken met een vanglijn of valblok? Dit gebeurt te weinig. Ze zijn vaak niet goed op de hoogte van de wettelijke verplichtingen.”

Eigen baas

“Vooral kleine ondernemers en zzp’ers zijn hier weinig mee bezig. Een zelfstandig professional denkt vaak: ‘Ik ben eigen baas, het is mijn eigen risico als ik geen veiligheidsmaatregelen tref.’ Maar dat is dus niet zo, je brengt er omstanders en eventueel collega’s ook mee in gevaar. Als je een ladder opklimt met een zonnepaneel op je nek zonder valbeveiliging, kan dat flink misgaan voor de vrouw die net langs komt lopen als jij valt.”

Tips van Paul

Als ondernemer kun je verschillende dingen doen om werken in de bouw zo veilig mogelijk te maken, of je nu alleen bent of werknemers in dienst hebt:

  1. “Confronteer je werknemers met de gevolgen van een ongeval. Veel filmpjes hiervan kun je terugvinden op YouTube. Laat dit als ondernemer aan je werknemers zien en creëer hiermee bewustzijn over de gevaren van onveilig werken.”

  2. “Zorg dat jij (en je werknemers) een klimcertificaat hebt. Dit is een cursus die door verschillende bedrijven wordt gegeven, waarbij je schuine daken en kooiladders moet beklimmen. Daarmee ontwikkel je besef van waar je mee bezig bent.”

  3. “Bekijk als ondernemer niet alles commercieel. In deze economisch zware tijden merk ik dat veel ondernemers alles zo gunstig mogelijk proberen in te kopen. Het gaat erom dat jij en je medewerkers veilig kunnen werken, laat de commercie even los.”

Auteur

Romy Donk