5 voordelen van een werkplek in de cloud

Online strateeg Bas Helderman legt uit

12 juni 2017

Werken in de cloud betekent dat je al je documenten niet op een computer of lokale server opslaat, maar in een virtuele, online omgeving. Je werkomgeving is daardoor altijd en overal beschikbaar. Op kantoor, thuis en zelfs bij je klanten.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Cloud services zijn er in principe in twee varianten. De eerste is een werkomgeving voor je documenten, waarin je online kunt samenwerken. Optie twee is een virtuele desktop-omgeving. Dat houdt in dat je vertrouwde bureaublad vanaf elke computer te benaderen is en je dus altijd beschikking hebt over je favoriete of (bedrijfs-)noodzakelijke programma's. 

Altijd bij je documenten

Met een digitale werkplek kun je altijd en overal bij je documenten. Je bent niet meer afhankelijk van een computer, want vrijwel alle cloud services zijn geoptimaliseerd voor alle apparaten. Dus of je nu een tablet gebruikt in de trein of als je op je telefoon snel iets wil laten zien aan een klant, alles kan in de cloud. Zelfs een internetverbinding is niet noodzakelijk!

Cloud services synchroniseren namelijk al je data op al je apparaten. Op het moment dat je geen verbinding met internet hebt, werk je met lokaal opgeslagen bestanden. Zodra je weer online bent, worden ze in de cloud bijgewerkt en wordt de nieuwe versie verspreid over al je apparaten. Je hoeft de databundel van je telefoon dus niet te verhogen als je graag locatie-onafhankelijk werkt of als je bijvoorbeeld veel onderweg bent.

Altijd de laatste versie

Omdat cloud services altijd synchroniseren (inderdaad, áls je apparaat een internetverbinding heeft), werk je ook altijd met de laatste versie van je document. Beter nog, als je per ongeluk iets hebt verwijderd, dan biedt elke virtuele documentenserver een uitgebreid versiebeheer. Zo raak je dus letterlijk nooit iets kwijt!

Samenwerken wanneer jij dat wil

Het voordeel van directe synchronisatie en versiebeheer, is dat je, zelfs als je tegelijk met iemand samenwerkt in hetzelfde document, nooit werk verliest. Samenwerken in de cloud is dan ook een stuk fijner dan wanneer je op de server van je bedrijfsnetwerk samen een Word-bestand wil gebruiken. Dat lukt namelijk niet! 

Als je bedrijf zich uitbreidt, kun je jouw nieuwe werknemer ook gemakkelijk toegang geven tot relevante documenten en software. Hetzelfde geldt voor je klanten en leveranciers: je kunt ze eenvoudig bijschakelen tijdens een project en na afloop hun toegang intrekken.

Bespaar op hardware, software en licensies

Op het moment dat je bedrijf van 1 of 2 mensen doorgroeit naar een club van 10, 15 of zelfs 20 medewerkers, loop je ongetwijfeld tegen de hoge kosten van een ICT-infrastructuur aan. Opeens heb je een netwerkserver nodig, softwarelicensies voor programma's die je allang gebruikt en waarvan je waarschijnlijk denkt dat ze niets extra meer zouden kosten én een mannetje dat die hele digitale boel voor je regelt. Cloud-oplossingen zijn vaak heel schaalbaar en daardoor goed betaalbaar. Diensten zoals Google Drive of opensource-pakketten kosten zelfs helemaal niets! 

Mogelijkheden

Als je zoekt naar een online werkplek, kom je vaak al snel uit bij Microsoft. Dat is niet zo gek, want Microsoft domineert ook nog steeds de desktop-markt. Via Microsoft Sharepoint kun je al je documenten in de cloud beheren en samenwerken met collega's of externen. Wil je ook al je software in de cloud? Dan kun je bij Microsoft kiezen voor een hosted desktop-oplossing. Het nadeel van Microsoft is dat het niet altijd goedkoop is. Je betaalt, afhankelijk van je leverancier, al snel tussen de 10 en 25 euro per medewerker per maand voor Sharepoint. 

Google Drive is er in twee varianten: de gratis versie (voor consumenten) en een betaalde versie (Google Drive for Work). De betaalde versie is een stuk goedkoper dan wat Microsoft biedt, namelijk tot 8 euro per gebruiker per maand. In het goedkoopste pakket (4 euro) is, zoals je eigenlijk ook mag verwachten, mail al inbegrepen!

Wil je helemaal geen maandelijkse kosten meer? Dan kun je kiezen voor een opensource-oplossing zoals OpenStack of ownCloud. Deze pakketten zijn in kwaliteit zeker te vergelijken met de oplossingen van Google en Microsoft. Maar, om alles vloeiend te laten werken heb je natuurlijk wel weer zo'n mannetje nodig dat de boel voor je regelt.

In ons volgende blog over cloud services gaan we dieper in op het werken in de cloud. Waar kun je al je gegevens veilig en betaalbaar opslaan en hoe zorg je dat je overal en met elk apparaat kunt werken?