
Welkom bij MKB Servicedesk
Belastingen
meer over BelastingenPersoneel
meer over PersoneelActuele desken
Internationaal ondernemen
Administratie
Financiering
Juridisch
Starten & ZZP
Strategie, marketing & sales
Mobiliteit
Bedrijf stoppen of verkopen
Bedrijfsvoering
Overige desken
Online boekhouden: 8 voordelen (en 4 nadelen)

Wat is het, hoe kies je het juiste programma en tips om te starten
Online boekhouden wordt steeds makkelijker door slimme en efficiënte programma’s. Maar om ermee te starten wil je eerst weten hoe het werkt en hoe je het juiste programma kiest. Het antwoord op deze en andere vragen lees je in dit artikel.
Zakelijke administratie opzetten in 4 stappen

Een stappenplan voor ondernemers
Een zakelijke administratie opzetten is een belangrijk onderdeel van ondernemerschap. Waarom moet je een administratie of boekhouding opzetten? Hoe doe je dat en wat zijn de eisen van de Belastingdienst? Gebruik dit stappenplan.
Fiscale winst: wat is het en hoe bereken je het?

En wat is het verschil met commerciële winst?
Je fiscale winst bepaalt hoeveel belasting je moet betalen. Handig om te weten, maar wat is fiscale winst, wat is het verschil met commerciële winst en hoe doe je de fiscale winstberekening?
Hoe werkt afschrijving?

Alles over het afschrijven van investeringen
Regel je zelf je boekhouding? Dan ben je vast wel eens de tem ‘afschrijving’ tegengekomen. Wat is het en hoe werkt afschrijving precies?
Dit zijn de eisen van de Belastingdienst voor je administratie

De wettelijke eisen voor je administratie
Je bent verplicht administratie bij de houden, maar aan welke eisen moet die boekhouding voldoen? Voor ondernemers gelden andere regels dan voor particulieren. Na dit artikel weet je precies aan welke verplichtingen je moet voldoen.
Basis boekhouding: zelf aan de slag

Dit zijn de belangrijkste termen
De basis boekhouding kun je prima zelf doen. Enige basiskennis van boekhouden is wel handig. Daarom vind je hier een korte uitleg over de jaarrekening, de balans en de winst-en-verliesrekening.
Een factuur maken: stappenplan & voorbeeldfactuur

Een goede factuur is het halve werk
Je hebt je werk gedaan, tijd om de factuur te maken. Maar welke gegevens moeten erop, hoe bepaal je de factuurdatum en hoe zorg je ervoor dat je aan de wettelijke eisen voor een factuur voldoet? In dit artikel leren we je stap voor stap een goede factuur maken, zodat je ook betaald wordt voor je geleverde werk.
UBL-facturen: minder fouten en sneller betaald

Dit is wat je moet weten over de UBL-factuur
Je hoort de term UBL facturen steeds vaker. Vanuit je boekhoudpakket of een klant die erom vroeg. Maar wat is het? En hoe zorgt een ander bestandsformaat ervoor dat er minder fouten worden gemaakt en je sneller betaald krijgt? Dat en meer vind je hieronder.
Boekhoudpakketten mkb: zo maak je de juiste keuze

Keuzegids voor online boekhouden
Wil je sneller en makkelijker boekhouden, én meer uit je cijfers kunnen halen? Kies dan uit een van de vele online boekhoudpakketten. In dit artikel helpen we je bij de keuze voor een goed online boekhoudpakket, dat past bij jou en je onderneming.
Administratie uitbesteden of zelf boekhouden?

Dit moet je overwegen als je je boekhouding wilt uitbesteden
Jij bepaalt wie de administratie doet: je kunt zelf boekhouden of je administratie uitbesteden. Of iets daar tussenin. Maar wanneer laat je een boekhouder je administratie doen en wanneer doe je het zelf? In dit artikel leer je meer over het uitbesteden van de administratie.
Hoe maak ik een jaarverslag?

Tips voor het maken van een jaarverslag
Sommige bedrijven zijn wettelijk verplicht om een jaarverslag op te stellen en dit te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Hoe maak je een jaarverslag, wat moet er in een jaarverslag staan en hoe ziet de inhoudsopgave eruit?
Urencriterium: belangrijk voor zelfstandig ondernemers

Minstens 1225 uur werken voor belastingvoordelen
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting is het interessant te weten dat je gebruik kunt maken van belastingvoordelen als je een bepaald aantal uren per jaar besteedt aan een onderneming. Dit voordeel kan oplopen tot duizenden euro's per jaar. Hoe werkt dat precies?
Startersaftrek: extra belastingvoordeel voor nieuwe ondernemers

Verhoogde zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers
Als ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende belastingvoordelen. De startersaftrek is daar een bijzondere in. Hoe ziet die eruit in 2023 en hoe maak je er gebruik van?
Mkb-winstvrijstelling: betaal minder belasting

Automatisch verrekend voor ondernemers
Als ondernemer heb je recht op meerdere aftrekposten voor de belasting. Die zorgen ervoor dat je minder belasting verschuldigd bent. Wanneer is de mkb-winstvrijstelling van toepassing? En hoe wordt die berekend in 2023?
Oudedagsreserve per 2023 afgeschaft

Vanaf 1 januari 2023 geen opbouw en belastinguitstel meer mogelijk
Het kabinet heeft aangekondigd dat de oudedagsreserve per 1 januari 2023 afgeschaft wordt. Hierdoor is het niet meer mogelijk om via deze regeling belastinguitstel te krijgen.
Zelfstandigenaftrek: zo krijg jij 'm ook

Calculator: bereken de totale aftrek in jouw situatie
Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je hebt recht op deze fiscale aftrekpost als je aan een aantal gestelde criteria voldoet. Een belangrijke is het urencriterium. Hoe ziet de zelfstandigenaftrek 2023 eruit?
Vpb tarieven: verhoging naar 19 procent

Tarieven en veranderingen in de vennootschapsbelasting uitgelegd
Wat zijn de vpb tarieven dit jaar? En hoe verhouden de tarieven zich met de afgelopen jaren? Hoe zit het met het drempelbedrag? We leggen het je uit.
Ondernemers positiever gestemd in Q1 van 2023

Investeringsverwachtingen 2023 minder positief
Het ondernemersvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2023 gestegen van licht negatief naar positief. Ook zijn ondernemers minder negatief over het economisch klimaat dan eerder. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland.
Vakantie intrekken: mag je een medewerker terugroepen van vakantie?

De vakantie van je personeel onderbreken
Een onverwachte piek in werkzaamheden of een probleem waarvoor je echt die ene medewerker nodig hebt: eigenlijk moet je de vakantie intrekken. Maar mag je een medewerker wel terugroepen van vakantie?
Aanvullend geboorteverlof voor je werknemers: hier let je op

UWV betaalt maximaal 5 werkweken 70% van het dagloon
Heb je iemand in dienst die onlangs ouder is geworden van een pasgeborene? Dan mag je werknemer aanvullend geboorteverlof opnemen. Hoe dat precies werkt en wat je moet regelen, leggen we uit.