
Welkom bij MKB Servicedesk
Administratie
meer over AdministratiePersoneel
meer over PersoneelActuele desken
Internationaal ondernemen
Belastingen
Financiering
Juridisch
Starten & ZZP
Strategie, marketing & sales
Mobiliteit
Bedrijf stoppen of verkopen
Bedrijfsvoering
Overige desken
Hoe werkt de kleineondernemersregeling (KOR)?

Vrijstelling van btw voor kleine ondernemingen
Heb je minder dan € 20.000 omzet per jaar? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Als je gebruikmaakt van de KOR, ben je vrijgesteld van btw (of: omzetbelasting). Dat is voor veel kleine ondernemingen een interessante optie. Hoe werkt de kleineondernemersregeling?
Zakelijke administratie opzetten in 4 stappen

Een stappenplan voor ondernemers
Een zakelijke administratie opzetten is een belangrijk onderdeel van ondernemerschap. Waarom moet je een administratie of boekhouding opzetten? Hoe doe je dat en wat zijn de eisen van de Belastingdienst? Gebruik dit stappenplan.
Dit zijn de eisen van de Belastingdienst voor je administratie

De wettelijke eisen voor je administratie
Je bent verplicht administratie bij de houden, maar aan welke eisen moet die boekhouding voldoen? Voor ondernemers gelden andere regels dan voor particulieren. Na dit artikel weet je precies aan welke verplichtingen je moet voldoen.
Snel en veilig overstappen van boekhouder doe je zo

10 meestgestelde vragen die je helpen bij de switch van accountant
Speel je met de gedachte om over te stappen naar een andere boekhouder? Je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 44% van de huidige ondernemers al eens is overgestapt van accountant. Maar hoe doe je dat en waar kun je het beste rekening mee houden? We helpen je verder met antwoorden op de 10 meestgestelde vragen.
Salarisadministratie: uitbesteden of zelf doen?

Hoe werkt de administratie als je personeel in dienst hebt?
Zodra je een medewerker aanneemt, moet je een salarisadministratie gaan voeren. Maar wat is een salarisadministratie, wat moet je doen, wat moet je bewaren, hoe zit het met de Belastingdienst? Hier lees je alles wat je moet en wilt weten, of je het nou zelf gaat doen of de loonadministratie gaat uitbesteden.
Begroting maken: zo pak je het aan

Je financiële route bepalen
Een begroting maken hoeft niet moeilijk te zijn. Als je eenmaal weet wat een begroting is en wat de onderdelen ervan zijn, kun je direct aan de slag. Welke begrotingen zijn nuttig voor jouw bedrijf? Bepaal je financiële route met deze tips en voorbeelden.
Factuur of bonnetje kwijt in je boekhouding? Zo los je dat op

Stappenplan bij het kwijtraken van je administratie
Ben je een bonnetje of factuur kwijt? Dit heeft financiële gevolgen en moet gecorrigeerd worden in je boekhouding. Hoe je een verloren bonnetje of factuur rechtzet in je boekhouding en wat je belastingtechnisch moet regelen, leggen we uit in dit artikel.
Bedrijfswaarde berekenen met deze 4 methodes

Zo stuur je op de waarde van je bedrijf
De bedrijfswaarde berekenen is onmisbaar als je je bedrijf te koop zet. Hiervoor bestaan verschillende methodes. Welke dat zijn en hoe je ze toepast, leggen we je uit.
Inflatie en veranderd werklandschap belangrijke redenen om van baan te wisselen

Oorzaak niet alleen krapte op de arbeidsmarkt
Het UWV meldt dat maar liefst 1 op de 5 medewerkers na de pandemie van baan wisselde. Dit is echter niet alleen te wijten aan krapte op de arbeidsmarkt. Ook de hoge inflatie en een veranderd werklandschap zijn voor bepaalde groepen werknemers belangrijke redenen om van baan te wisselen.
Alles over de digitale loonstrook
Een kostenbesparende oplossing voor je salarisadministratie
Heb je toestemming van je medewerker, dan mag je een digitale loonstrook sturen. Zo kun je met één druk op de knop de maandelijkse salarisstroken beschikbaar maken. Maar aan welke wettelijke eisen moet een digitale loonstrook voldoen, wanneer moet je hem versturen, hoe kunnen werknemers hem inzien en hoe werkt een online salarisstrook maken?
EcoVadis: hoe werkt de rating en wat levert het je op?

De duurzaamheidsrating van EcoVadis uitgelegd
Steeds meer bedrijven erkennen het belang van een duurzame bedrijfsvoering. Ze willen inzicht in hun huidige prestaties op duurzaamheid en willen weten waar ze hun pijlen op moeten richten om die te verbeteren. En vragen dit ook van hun zakenpartners en leveranciers. Een EcoVadis rating verkrijgen kan je hierbij helpen. Maar wat is EcoVadis precies en waarom zou je als bedrijf met deze methodiek aan de slag gaan?
ISO 50001: wat zijn de voordelen en hoe voldoe je eraan?

ISO 50001 uitgelegd
Certificeringen kunnen richting geven als je met duurzaamheid aan de slag wilt. En verifiëren wat jouw bedrijf doet voor mens en milieu. ISO 50001 heeft een duidelijke link met duurzaam ondernemen. Wat houdt deze ISO norm in en wat levert het je bedrijf op?
Duurzaamheidskeurmerken voor je bedrijf: welke zijn er en hoe kies je de juiste?

De belangrijkste keurmerken voor duurzaam ondernemen uitgelegd
Keurmerken, het stikt ervan. Ook op het gebied van duurzaamheid en duurzaam ondernemen. Toewerken naar een keurmerk duurzaamheid kan je bedrijf veel opleveren. Als je om de juiste redenen voor een nuttig keurmerk kiest tenminste. We maken je graag wegwijs en helpen je kiezen.
ISO 26000: wat zijn de voordelen en hoe voldoe je eraan?

ISO 26000 uitgelegd
Certificeringen kunnen richting geven als je met duurzaamheid aan de slag wilt. En verifiëren wat jouw bedrijf doet voor mens en milieu. ISO 26000 heeft een duidelijke link met duurzaam ondernemen. Wat houdt deze ISO norm in en wat levert het je bedrijf op?
Incassobureau: wanneer schakel ik die in?

Wat je kunt doen om openstaande facturen alsnog te innen
Geen enkele ondernemer zal graag een incassobureau inschakelen. Je hoopt natuurlijk dat alle facturen keurig op tijd betaald worden. Maar wat als dat niet gebeurt? In dit artikel lees je wat een incassobureau is en wanneer je er een inschakelt.
Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Hoe werkt deze AI-tool en wat zijn de voor- en nadelen?
Het is regelmatig in het nieuws en social media staat er vol mee: ChatGPT. Niet eerder wist een AI-taalmodel zoveel indruk te maken. Maar hoe werkt het nu precies, wat biedt het aan kansen en wat zijn de nadelen van het gebruik van deze tool?
Wat is liquiditeit? Bereken het zelf met deze formules

Uitleg en voorbeelden bij het begrip liquiditeit
Liquiditeit is een belangrijke term en graadmeter binnen je onderneming. Deze financiële ratio geeft aan of je aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Met onder andere de liquiditeit krijg je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. In dit artikel leer je de betekenis van het begrip, delen we een voorbeeldberekening en vind je een handige rekentool.
Wat is solvabiliteit? Solvabiliteit berekenen én verbeteren doe je zo

Uitleg en een rekenvoorbeeld
Solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in je onderneming. Deze financiële ratio laat zien in hoeverre je bedrijf afhankelijk is van schuldeisers en is dus cruciaal bij een kredietaanvraag. Wat moet je weten over solvabiliteit?
Je loonadministratie zelf doen: eisen, mogelijkheden en stappenplan

Steeds meer ondernemers doen hun loonadministratie zelf. Zeker voor ondernemers die niet met een cao te maken hebben, is zelf de salarisadministratie doen het overwegen waard. En je kunt het ook prima zelf doen, als je maar weet wat je moet doen. Met wat fiscale en boekhoudkundige kennis houd je in 3 stappen je loonadministratie in eigen beheer.
Personeelsadministratie: opzetten of toch uitbesteden?

Welke taken horen erbij en kun je dat zelf doen?
Personeelsadministratie is verplicht zodra je iemand in dienst neemt. Maar welke taken horen bij deze administratie, hoe zit het met wet- en regelgeving en welk (digitaal) papierwerk komt erbij kijken? Leer hier wat personeelsadministratie is, wat de voor- en nadelen zijn van uitbesteden en welke opties je hebt om dat te doen.