
Welkom bij MKB Servicedesk
Belastingen
meer over BelastingenPersoneel
meer over PersoneelActuele desken
Internationaal ondernemen
Administratie
Financiering
Starten & ZZP
Strategie, marketing & sales
Mobiliteit
Bedrijf stoppen of verkopen
Bedrijfsvoering
Groeien
Overige desken
Getuigschrift: voorbeelden voor werkgevers

Positief en neutraal getuigschrift en getuigschrift bij ontslag
Een getuigschrift: een werknemer vraagt er een op als ze weggaan of heeft er een nodig voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe schrijf je zo’n document? In dit artikel vertellen we je meer over wat het getuigschrift is en welke onderdelen het heeft. We geven je ook wat voorbeelden.
Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Hoe werkt deze AI-tool en wat zijn de voor- en nadelen?
Het is regelmatig in het nieuws en social media staat er vol mee: ChatGPT. Niet eerder wist een AI-taalmodel zoveel indruk te maken. Maar hoe werkt het nu precies, wat biedt het aan kansen en wat zijn de nadelen van het gebruik van deze tool?
Ontslag tijdens proeftijd: voorwaarden en stappenplan

Zo pak je ontslag tijdens proeftijd goed aan
De proeftijd geeft jou en je nieuwe medewerker de tijd om te kijken of jullie een match zijn. Als dat niet zo is, dan kun je kiezen voor ontslag tijdens proeftijd. Maar hoe zit het nou precies met zo’n ontslag? Is het echt zonder verplichtingen? Aan welke voorwaarden moet je voldoen en welke stappen moet je volgen? In dit artikel alles wat je moet weten en doen voor een ontslag tijdens proeftijd.
Wat is een exitgesprek en hoe pak je het aan?

Haal het maximale uit een eindgesprek
Personeelsverloop hoort nu eenmaal bij ondernemen. Wat de reden ook is van iemands vertrek bij je onderneming, een face-to-face exitgesprek is altijd een goed idee. In dit artikel lees je waarom een eindgesprek belangrijk is en hoe je het goed voorbereidt.
Ontslag via kantonrechter, zo werkt het

De route voor ontslag bij disfunctioneren en arbeidsconflict
Je werknemer functioneert niet meer naar behoren en je komt tot de bittere conclusie dat ontslag de enige optie is. Kom je er samen niet uit? Dan is ontslag via de kantonrechter de volgende stap. We leggen uit hoe je dit aanpakt.
Concurrentiebeding aan banden gelegd

Nieuwe regels voor het concurrentiebeding op komst
Veel bedrijven laten hun werknemers een concurrentiebeding tekenen. Dit om de bedrijfsbelangen te beschermen. Maar volgens minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt het concurrentiebeding nu onnodig beperkend. Daarom gaat het kabinet aan de slag met een wetsvoorstel om het concurrentiebeding aan banden te leggen. Wat gaat er veranderen?
Belastingdienst zet deurwaarder in om coronaschuld te innen

Geen kwijtschelding maar gedwongen eenmalige terugbetaling
In mei 2023 bleek dat ruim 60.000 ondernemers nog niet zijn begonnen aan het terugbetalen van hun coronaschuld. Nu is het geduld van de Belastingdienst op. Dat betekent dat de fiscus de deurwaarder gaat inzetten.
Energie-Investeringsaftrek (EIA): hoe doe je er je voordeel mee?

Gebruik Energie-Investeringsaftrek om te investeren in duurzame energie
Vanuit de overheid zijn er voor mkb’ers en zzp’ers diverse duurzaamheidssubsidies in het leven geroepen. De Energie-investeringsaftrek (ook EIA-subsidie) is daar een belangrijk voorbeeld van. Hoe kun je je voordeel doen met deze regeling?
Mkb-winstvrijstelling: bereken hoeveel deze vrijstelling jou oplevert

Automatisch verrekend voor ondernemers
Als ondernemer heb je recht op meerdere aftrekposten voor de belasting. Die zorgen ervoor dat je minder belasting verschuldigd bent. Wanneer is de mkb-winstvrijstelling van toepassing? En hoe wordt die berekend in 2023?
MIA & Vamil: dubbel voordeel voor milieuvriendelijke investeringen

Een fiscaal aantrekkelijke manier om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen
De MIA en Vamil zijn regelingen waarmee de overheid ondernemers stimuleert te investeren in milieuvriendelijke en innovatieve bedrijfsmiddelen. Hoe kun je optimaal profiteren van de MIA en Vamil? We leggen uit hoe het werkt.
Meewerkaftrek: belastingvoordeel bij een meewerkende partner

Belastingregels voor je meewerkende partner
Gaat je partner meewerken in jouw bedrijf? Dan krijg je te maken met andere belastingregels. Hoe profiteer je van de meewerkaftrek of de partnervergoeding? En welke mogelijkheden zijn er nog meer? Een uitleg voor ondernemers.
Deze reiskosten zijn aftrekbaar bij de Belastingdienst

Zo kun je zakelijke reiskosten aftrekken van de inkomstenbelasting
Als je reist voor je werk, bijvoorbeeld als zzp’er, dan zijn de reiskosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Benieuwd hoe je geld kunt besparen door slim om te gaan met je zakelijke reiskosten? Wij hebben voor je uitgezocht hoe het zit.
Afschrijving laptop zzp: belastingvoordeel bij zakelijk laptop kopen

Een dure laptop is vaak een stuk voordeliger dan je denkt
Een laptop is voor veel zzp’ers een onmisbaar onderdeel van de onderneming. En als je het slim aanpakt, is die mooie zakelijke laptop ook nog aftrekbaar voor jou als zzp’er. Weet je hoe het zit? We zetten de regels op een rij.
Stakingsaftrek: vrijstelling bij stoppen van je bedrijf

Betaal minder belasting als je stopt met je onderneming
Stakingsaftrek, wat is dat precies? Wanneer heb je er recht op? En hoeveel stakingsaftrek krijg je in 2023? Benut deze tips en tricks en betaal minder belasting bij het stopzetten of overdragen van je onderneming.
Zakelijke giften aftrekbaar: ANBI donaties en belastingregels

De opties voor belastingvrij schenken als ondernemer
Je geeft namens de zaak een mooi geldbedrag aan een goed doel. Of je schenkt bepaalde middelen aan een vereniging. Met welke belastingregels krijg je dan te maken? Wanneer zijn zakelijke giften aftrekbaar? Bekijk de voorwaarden voor ondernemers.
Aftrekposten zzp: hoe betaal je minder belasting als zzp'er?

Een handig overzicht van de belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers
Aftrekposten zijn er om het jou als zzp’er makkelijker te maken. Maar de praktijk laat zien dat niet alle zzp’ers weten welke regelingen er zijn. Vandaar dit handige overzicht ‘aftrekposten zzp’.
Btw berekenen in een handomdraai? Gebruik deze btw-calculator

Direct je bedrag inclusief of exclusief btw
Met deze btw-calculator kun je eenvoudig btw berekenen: het hoge en lage btw-tarief. Nauwkeurig en snel zie je het aandeel btw én krijg je het totaalbedrag inclusief of exclusief btw.
Startersaftrek: hoeveel jaar is het geldig en wat zijn de voorwaarden?

Verhoogde zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers
Als ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende belastingvoordelen. De startersaftrek is daar een bijzondere in. Hoe ziet die eruit in 2023 en hoe maak je er gebruik van?
Urencriterium: dé 1225 uur voor zelfstandig ondernemers

Minstens 1225 uur werken voor belastingvoordelen
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting is het interessant te weten dat je gebruik kunt maken van belastingvoordelen als je een bepaald aantal uren per jaar besteedt aan een onderneming. Dit voordeel kan oplopen tot duizenden euro's per jaar. Hoe werkt dat precies?
Zelfstandigenaftrek: belastingvoordelen als zelfstandig ondernemer

Calculator: bereken de totale aftrek in jouw situatie
Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je hebt recht op deze fiscale aftrekpost als je aan een aantal gestelde criteria voldoet. Een belangrijke is het urencriterium. Hoe ziet de zelfstandigenaftrek 2023 eruit?