Kansen in administratie: beter begrip van cijfers en het benutten van subsidies

Onderzoek MKB Servicedesk

financial-officers-calculate-expenses-from-cash-bills t20 W7wxX1

73% van de ondernemers ziet kansen op het gebied van hun administratie. Beter begrip van de eigen cijfers en het benutten van subsidiemogelijkheden staan hoog op het wensenlijstje. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van MKB Servicedesk onder bijna 250 ondernemers.

Verschillende behoeftes 

De bezoekers van MKB Servicedesk zijn gevraagd in hoeverre zij kansen zien op het gebied van het bijhouden van hun financiën. Slechts 27% geeft aan alle kansen rondom hun administratie al te benutten. Daarbij zien de meeste ondernemers (28%) de grootste kansen in het benutten van subsidiemogelijkheden. 

Ondernemers die hun boekhouding zelf beheren, hebben meer behoefte aan begrip van cijfers. Opvallend is dat ondernemers die hulp van hun boekhouder of accountant krijgen, voornamelijk kansen zien in subsidiemogelijkheden. Wanneer de administratie helemaal is uitbesteed, willen ondernemers vooral sturen op groei. Hier liggen dus mogelijkheden voor boekhouders om hun klanten van advies te voorzien en voor ondernemers om die inhoudelijke hulp ook te vragen. 

Zicht op kosten en inkomsten

In het onderzoek is ook gevraagd in hoeverre ondernemers sturen op hun cijfers. Slechts 51% van de respondenten vindt cijfers het belangrijkst en maakt keuzes gebaseerd op zijn administratie. Desondanks zegt 79% van de ondernemers dat ze goed zicht hebben op hun kosten en inkomsten en de verhouding daartussen. Een klein deel van de ondernemers is voornamelijk op hun inkomsten (10%) of juist de kosten (4%) gericht. 

Wanneer de administratie in eigen handen is, is het inzicht in de cijfers ook hoger. Dit percentage is namelijk 82% bij ondernemers die hun administratie zelf in handen hebben, ofwel helemaal zelf ofwel met hulp van een boekhouder of accountant. Bij ondernemers waarbij de administratie door de medewerker of helemaal door de boekhouder of accountant gedaan wordt, heeft 72% goed zicht op hun kosten en inkomsten. 

Ronald de Snoo, Business Owner MKB Servicedesk: “Als ondernemer wil je je met je zaak bezig houden, niet met randzaken als administratie. Terwijl geld de motor van je bedrijf is: je betaalt er je personeel van, doet er inkopen mee en investeert in je bedrijf om uiteindelijk meer geld te verdienen. Daarom zijn die randzaken toch erg belangrijk. Daar helpen we ondernemers graag mee.”

Benut jij je financiële administratie al om je bedrijf te sturen? Krijg meer grip op je zaken met 10 financiële tips

Invloed van corona op administratie

Op 43% van de ondernemers heeft de coronacrisis invloed op in hoeverre ze met hun administratie bezig zijn. Het merendeel daarvan (32%) is meer met de administratie bezig dan voor de crisis. Ondernemers die door de crisis meer met hun administratie bezig zijn, hebben vooral behoefte aan het benutten van subsidiemogelijkheden (39%) en aan het begrijpen van hun cijfers (32%). 

De overheid stimuleert duurzaam, innovatief en internationaal ondernemen met diverse subsidies. Ook voor starters zijn er subsidies naast de startersaftrek. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt een goed overzicht, de Subsidie en Financieringswijzer

Wil je ook gebruikmaken van een van de ruim 150 subsidies die er voor ondernemers in Nederland zijn? Lees het artikel Tien tips voor succes met subsidie

Wat vind je van dit artikel?

Evelien Mulder

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik als contentmarketeer precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen.