Hoe regel ik mijn transport?

Transport, geen core-business maar wel belangrijk

Hoe regel ik mijn transport

Binnen je onderneming is de productie geregeld, maar hoe vervoer je de producten? Ga je zelf aan de slag of huur je een logistiek dienstverlener in?

Transport vormt vaak 'de lijm' van een onderneming. Het is het middel waarmee verschillende processen op elkaar worden afgestemd. Een goed gevoerd transportbeleid binnen je onderneming zorgt voor rust en controle. De wijze waarop je transporteert is dan ook een belangrijke keuze.

Zelf doen of uitbesteden

Voor jou als ondernemer is er vaak een belangrijke keuze voor wat betreft het transport binnen je onderneming: regel je het zelf of besteed je het uit? Voor de kleinere ondernemers is het vaak een kostbare investering om het transport uit te besteden. Je moet je echter niet vergissen in het geld dat je kan besparen met het uitbesteden van het transport. Een aantal goede redenen voor het uitbesteden van de logistiek zijn genoemd in dit artikel.

Hoe regel ik transport als ik het zelf wil doen?

Mocht je het transport binnen je onderneming zelf willen regelen, zorg dan voor de volgende zaken:

  • Structuur in de werkzaamheden: Pas als er een goed patroon of een duidelijke werkwijze binnen de onderneming vast ligt kan het transportproces goed worden afgestemd om de andere bedrijfsprocessen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede planning die voor iedereen toegankelijk en bruikbaar is.

  • De juiste transportmiddelen: Afhankelijk van de aard en bestemming van de goederen maak je een keuze voor transportmiddelen. Houdt rekening met de verschillende belastingen op vervoersmiddelen (bv. wegenbelasting).

  • Zekerheid: Sluit de juiste verzekeringen af voordat je aan je transport gaat beginnen. Verzeker het transportmiddel en uiteraard jezelf en je personeel. 

  • Controle: Probeer je transportproces nauwlettend in de gaten te houden. Dit voorkomt grote fouten en zorgt ervoor dat je op tijd de juiste conclusies kan trekken uit je eigen transportbeleid.

Hoe vind ik een goede transporteur?

Let bij het vinden van een goede transporteur op de volgende punten:

  • Leverbetrouwbaarheid: Hoe groot de leverbetrouwbaarheid van een transporteur is, is vaak te herleiden uit de garanties die de transporteur je geeft.

  • Prijs-kwaliteit verhouding: De prijs van de koerier is uiteraard van belang, maar zorg er vooral voor dat de prijs-kwaliteit verhouding goed is. Een goedkope transporteur is natuurlijk niet per definitie ook een goede transporteur.

  • Netwerk: Houd voor ogen wat het bereik is van de transporteur; werkt de transporteur alleen regionaal of heeft hij een (inter)nationaal bereik?

  • ISO-normering: Ga na of de transporteur voldoet aan de ISO-normeringen die van toepassing zijn op het vervoer van jouw goederen. ISO-normeringen zijn certificaten voor internationale standaarden, opgesteld door de "International Organization for Standardisation", waarmee een bedrijf bewijst aan de internationale standaarden in haar werkgebied te voldoen.

Voordelen van een goed transport

Ongeacht of je het transport zelf regelt of uitbesteed: als je het transport voor je onderneming goed voor elkaar hebt, mondt dit uit in de een mooie kostenbesparing. De verschillende bedrijfsprocessen zijn beter op elkaar af te stemmen. Vooral in de voorraadkosten valt veel te winnen. Als goederen op tijd worden afgehaald blijven ze minder lang op voorraad, waardoor voorraadkosten omlaag gaan.

Voor meer informatie over transport of hulp bij de inrichting van het transport binnen je onderneming kan je altijd bij de MKB Servicedesk terecht.

Wat vind je van dit artikel?