Hoe kom ik aan financiering zonder tussenkomst van de bank?

Financiering via particuliere investeerders

18 november 2022 5 minuten

Banken zijn veruit de grootste kredietverstrekkers, maar er zijn meer financiers op de markt. Je kunt bijvoorbeeld ook aan geld komen via private investeerders en crowdfunding. Wat zijn de aandachtspunten bij financiering via privé investeerders?

Particuliere investeerder gezocht

Veel ondernemers zoeken naar financiering voor hun bedrijf. Extra geld heb je bijvoorbeeld nodig bij de start van een nieuwe onderneming, een bedrijfsovername financieren of om je groeiplannen mogelijk te maken. Maar hoe kom je aan financiering?

Wat is private financiering?

In de zoektocht naar geld heb je allerlei mogelijkheden. De bank is voor sommige ondernemers geen optie. De zekerheden die gevraagd worden kun je misschien (nog) niet bieden. Daarom zoeken veel ondernemers naar private financiering. Daarbij klop je aan bij één of meer particuliere investeerders. Hoe werkt dat precies en waar moet je op letten?

Lenen bij familie en vrienden

Een veelgebruikte vorm van privé financiering is geld lenen van familie, vrienden of andere bekenden. Vooral voor starters en kleine bedrijven zijn familie en vrienden een belangrijke financieringsbron. Veel ondernemers doen een beroep op hun netwerk om bij het starten van een onderneming aan geld te komen. 

Voor- en nadelen van lenen bij bekenden

Voel je je bezwaard om bij mensen in je omgeving aan te kloppen? Voor particuliere investeerders kan het door belastingvoordelen aantrekkelijk zijn in jouw bedrijf te investeren. 

Meestal gaat het om een onderhandse lening zonder rente of een lage rente. Je kunt de voorwaarden voor terugbetaling in overleg bepalen. Het risico bij deze vorm van privé financiering is wel dat je de onderlinge relatie op het spel zet. Een ruzie in de familie of met vrienden wil je natuurlijk voorkomen. 

Leg daarom alles goed vast, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

Geld ophalen bij private investeerders

Er zijn particulieren en bedrijven die over voldoende financiële middelen beschikken en graag investeren in een innovatief bedrijf. Deze vorm van financiering wordt ook wel private equity genoemd. Engelse termen worden veel gebruikt om deze manier van financieren te beschrijven. Zo wordt ook vaak gesproken over informal investors of business angels

Deze informele investeerders zijn meestal alleen geïnteresseerd in (snel) groeiende ondernemingen met interessante producten of diensten.

Voor- en nadelen van private equity

Deze manier van financieren is aantrekkelijk voor je bedrijf omdat private investeerders niet alleen geld meebrengen, maar ook kennis, ervaring en netwerken. Natuurlijk verwachten deze investeerders hier wel wat voor terug. 

Het rendement van hun investering moet hoger zijn dan wat ze ergens anders hadden kunnen krijgen. Omdat het ook om hun geld gaat, willen ze vaak invloed hebben op de beslissingen binnen het bedrijf. Daar moet je wel rekening mee houden.

Private investeerders zoeken

Hoe vind je een particuliere investeerder voor jouw bedrijf? Je kunt allereerst in je eigen netwerk navraag doen of iemand een potentiële investeerder kent. Binnen je regio en branche zul je eerder iemand vinden met kennis van jouw specifieke markt. Die zal dan ook sneller bereid zijn te investeren als je een goed plan hebt. Probeer dus op een informele manier in contact te komen, bijvoorbeeld via netwerkbijeenkomsten en events voor ondernemers en investeerders.

Daarnaast kun je gaan zoeken naar geschikte investeringsmaatschappijen en online marktplaatsen voor private investors en business angels. Bijvoorbeeld via de vereniging van Business Angels Netwerken Nederland (BAN) of andere netwerken van investeerders. Met name voor startende ondernemingen kan een samenwerking met een incubator de juiste stap zijn. Zo’n bedrijf of organisatie kan je helpen met de huisvesting van je bedrijf en het vinden van de juiste investeerders.

Particuliere investeerder overtuigen

Als je eenmaal een private investeerder op het oog hebt, moet je hem gaan overtuigen. Natuurlijk ben je enthousiast over je plannen, maar hoe breng je dat nou goed over? Zorg in ieder geval voor een aantrekkelijke pitch van je bedrijfsidee. Houd het kort en krachtig. 

Benadruk vooral waarom jouw product of dienst een verschil gaat maken voor jouw doelgroep. Daarnaast is een goede onderbouwing nodig om de investeerder aan boord te krijgen. 

In een helder financieel plan met de juiste begrotingen laat je zien wat de verwachtingen zijn. Zorg dat je cijfers kloppen en realistisch zijn. Dan is de kans groter dat je de nodige investering krijgt. Probeer altijd met meerdere investeerders te praten voordat je in zee gaat.

Investering via crowdfunding

Een andere interessante vorm van financiering is crowdfunding. Hierbij investeert een grote groep mensen in je plan of bedrijf. Je hebt veel vormen van crowdfunding en inmiddels talloze crowdfundingplatforms. Via die online marktplaatsen kun je jouw plannen presenteren en in contact komen met kleine en grote investeerders. Bij lenen via crowdfunding bepaal je zelf welk bedrag je nodig hebt, waarvoor je het geld gaat gebruiken, de rente en de looptijd.

Voor- en nadelen van crowdfunding

Bij crowdfunding is er geen tussenkomst van de bank. Behalve als je kiest voor een platform dat verbonden is aan een bank. Afhankelijk van de vorm die je kiest, vindt er wel een kredietcheck plaats. Websites die crowdfunding aanbieden berekenen ook bemiddelings- en administratiekosten. Ze vragen vaak om een percentage van het leenbedrag.

Naast het verstrekken van een lening, bestaat crowdfunding ook in de vorm waarin geïnvesteerd wordt in het eigen vermogen. De investeerders worden hiermee aandeelhouders in de onderneming. Er is dan geen sprake van een lening of rente die je moet terugbetalen. Bijkomend voordeel van crowdfunding is dat je meteen ontdekt of er een achterban is voor je product, dienst of plannen. Het heeft dus ook een marketingfunctie.

Andere vormen van financiering zonder bank

Naast private financiering zijn er nog meer manieren om aan geld te komen zonder tussenkomst van de bank. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van microfinanciering, leasing, factoring of subsidies.

Microfinanciering

Als je maximaal € 250.000 nodig hebt kun je een beroep doen op microfinanciering. Je kunt dan een krediet aanvragen en eventuele coaching om je verder op weg te helpen. Het rentepercentage is met 7,75% tot 10% in de meeste gevallen hoger dan bij de reguliere bank. De bekendste aanbieder van microfinanciering in Nederland is Qredits.

Leasing en factoring

Steeds vaker worden ook leasing en factoring ingezet om onderdelen van je bedrijf te financieren. Zo kun je de aankoop van machines of voertuigen via operational of financial lease financieren. En voor debiteuren- en voorraadfinanciering kan factoring een optie zijn. Voor deze vormen van financiering kun je aankloppen bij een lease- of factoringmaatschappij.

Subsidies

En dan heb je ook nog allerlei subsidies waarmee je (een deel van) jouw bedrijfsplannen kunt financieren. Naast belastingvoordelen kun je profiteren van financiële steun door de overheid, zoals bijstand voor starters (Bbz), een borgstelling voor MKB-krediet (BMKB) en de groeifaciliteit

Verder heb je nog specifieke subsidies voor innovatie, zoals de innovatiebox, innovatiekrediet, vroegefasefinanciering, de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL.

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.