Susan Kaak.jpg

Bescherm je intellectuele kapitaal

Column | Susan Kaak, Ventoux Advocaten
Iedere ondernemer beschikt over kapitaal in de vorm van intellectuele eigendomsrechten, vaak zonder het te weten. Een domeinnaam en een handelsnaam zijn bijvoorbeeld ook vermogensbestanddelen: cruciaal om te weten als je bedrijf wordt overgenomen of failliet gaat. Hoe krijg je als ondernemer grip op dit kapitaal?
octrooi.jpg

Een octrooi aanvragen: hoe doe ik dat?

Hoe kan ik mijn uitvinding beschermen?
Een octrooi, ook wel patent genoemd, is het exclusieve eigendomsrecht op je uitvinding. Dat voorkomt dat anderen jouw uitvinding, proces of product gaan maken, gebruiken, doorverkopen, verhuren of leveren.
Merk.jpg

Mag je een merknaam van iemand anders gebruiken?

Naam gebruiken van merk dat niet actief wordt gebruikt
Stel, je wilt een merknaam voor je bedrijf gaan gebruiken. Dat merk is echter al door een andere ondernemer geregistreerd, maar die maakt er niet actief gebruik van. Mag je het merk dan voor je eigen bedrijf inzetten?
Untitled design (33).jpg

Help! Iemand gebruikt mijn domeinnaam

Over domeinnamen en intellectueel eigendom
Een goede internetsite is tegenwoordig onmisbaar voor menig ondernemer. Maar in de strijd om de beste domeinnaam, komt het wel eens voor dat iemand anders (bijna) dezelfde URL heeft als jij. Wat doe je dan?
contract1.jpg

Kan ik ook zonder licenties muziek draaien in mijn bedrijf?

Wat is Creative Commons?
Er is een mogelijkheid om zonder licenties toch legaal muziek in je bedrijf af te spelen. Muzikanten die aangesloten zijn bij Creative Commons kunnen in bepaalde mate hun auteursrechten 'opzij' schuiven, waardoor luisteraars van hun muziek niet hoeven te betalen.
radio.jpg

Hoeveel moet ik betalen als ik muziek draai in mijn bedrijf?

Welke licenties moet ik aanvragen?
Als je muziek draait in je onderneming, moet je ervoor betalen. Of je nu een eenmanszaak hebt, of dertig mensen in je pand hebt zitten. Lees in dit artikel welke licenties er zijn en hoeveel je per jaar moet betalen voor muziek in je dansschool, restaurant of kantoorruimte.
rechtzaal.jpg

Wat gebeurt er als ik geen licenties regel en toch muziek draai?

Wanneer pleeg ik inbreuk op auteursrecht?
Dankzij het muziekauteursrecht heeft de muziekauteur als enige zeggenschap over zijn werk. Wanneer anderen zijn muziek bijvoorbeeld uitvoeren, kan hij daarvoor een vergoeding vragen. En hij kan in verzet komen wanneer de uitvoering tegen zijn zin plaatsvindt.
muziek.jpg

Met welke instanties moet ik rekening houden als ik muziek draai in mijn bedrijf?

Hoe werken Buma/Stemra en Sena?
Als je muziek draait in je onderneming, moet je betalen. Het maakt niet uit of de radio zachtjes op de achtergrond aanstaat of dat je een professionele jukebox in je café hebt staan. Aan wie moet je premie betalen?
handen schudden.jpg

Wat is een merklicentie overeenkomst?

Wat is een licentie?
Een merklicentie houdt in dat de merkhouder aan een ander toestemming verleent om van zijn merk gebruik te maken. Dat kan een Holding zijn die aan een dochterbedrijf een licentie geeft, maar ook is een licentie uitermate geschikt om een bepaalde winkelformule snel in de markt te zetten door het verlenen van licenties. Dit franchisen komt veel voor.
Sleutel1.jpg

Hoe zit het met Intellectueel eigendom bij verkoop van het bedrijf

Wat zijn de problemen die zich kunnen voordoen?
Intellectueel eigendom waaronder merken, modellen en octrooien vallen, vormen een belangrijk deel van de waarde van een onderneming. Bij de verkoop van een bedrijf of bij een bedrijfsoverdracht is het belangrijk te weten of de verkoper daadwerkelijk gerechtigd tot verkoop van de producten en de daarmee verbonden intellectuele eigendomsrechten.
Getoond 1 tot 10 van 20. Er zijn meerdere pagina's.

Actueel in Intellectueel Eigendom

 

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten