Zeven tips om veiliger te rijden

Zo voorkom je ongelukken

Zeven tips om veiliger te rijden

Uit onderzoek blijkt dat 98 procent van alle verkeersongevallen door menselijk falen is veroorzaakt. Meestal gaat het dan om kleine "slordigheidjes". Daarom: een overzicht van de meest voorkomende gevaren, de gevaarlijkste plekken en situaties. Ook geven we je zeven tips om veiliger te rijden.

De zeven meest voorkomende gevaren

 1. Afleiding door je smartphone;

 2. Automatismen;

 3. Risico's niet onderkennen;

 4. Situaties niet tijdig opmerken;

 5. Onveilige situaties niet tijdig inschatten;

 6. Niet op de hoogte zijn van de (nieuwste) verkeersregels;

 7. Het voertuig niet goed kunnen beheersen tijdens noodsituaties.

De drie gevaarlijkste plekken en situaties

 1. De parkeerplaats bij de supermarkt. Hier gebeuren nog steeds de meeste ongelukken. Paaltjes worden al snel over het hoofd gezien, boodschappentassen krassen langs autodeuren. Pure onoplettendheid die gemakkelijk kan worden voorkomen. 

 2. Provinciale wegen. Hier is snelheid de grote boosdoener. Gevaarlijke inhaalmanoeuvres zorgen voor de meest gruwelijke ongelukken. Let dus extra op je snelheid.

 3. Snelwegen. Slecht weer speelt vaak een rol bij ongelukken op de snelweg. Mist, regen en hagel leiden vaak tot onverwacht remmen en langzaam rijden. Het advies is: houd extra afstand en pas je snelheid aan het overige verkeer aan. Blijf alert en let extra op andere weggebruikers.

Zeven tips om veiliger te rijden

 1. Ga zonder afleiding de weg op en rijd mobielvrij. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van handige apps. Zo kun je inkomende oproepen en meldingen uitzetten, maar nog wel je navigatie gebruiken. Zo word je niet gestoord door meldingen van je mail of WhatsApp. 

 2. Gebruik de juiste 'kijktechniek: beperk je blikveld niet alleen tot de voorligger. Je ziet anders auto's die naast je rijden of verkeersborden over het hoofd. Fixeer dus steeds op verschillende punten.  

 3. Kijk ver voor je uit (ook door de voorruit van je voorligger). Kortzichtig rijden leidt tot veel remmen en optrekken. Je kan dan niet goed op situaties anticiperen en moet op het laatste moment reageren. Bijkomend voordeel: je bespaart een hoop brandstof!

 4. Geef op tijd richting aan, zodat andere automobilisten kunnen anticiperen. 

 5. Trek niet aan je stuur als je een bocht neemt, maar duw. Je hebt dan je stuur goed vast als je onverhoopt over een kuil rijdt of in de slip raakt.

 6. Rem nooit in een bocht. Doe je dat wel, dan heb je de bocht verkeerd ingeschat. In het algemeen geldt dat je de bocht sneller moet uitrijden dan inrijden, je moet dus al voor de bocht afremmen. 

 7. Probeer je gemiddelde snelheid aan te passen aan de rest van het verkeer. Maar hou je eigen snelheid zo gelijkmatig mogelijk.

 8. Bij wegversmalling: ritsen! Niet te vroeg, niet te laat. En geef andere ritsers de ruimte!

Met deze tips zul je veiliger rijden, maar het belangrijkste is alert blijven en blijven opletten op de situatie om je heen (andere weggebruikers, verkeersborden en -tekens, wegwerkzaamheden, etc.). Zorg ervoor dat je genoeg hebt geslapen en gegeten voor je de weg op gaat. Zet je telefoon in de vliegtuigstand of op Automodus. Merk je tijdens het rijden dat je minder focus hebt? Drink wat water, zet een muziekje of de radio op en neem bijvoorbeeld kauwgom of een snoepje. Kauwen houdt je alert. Let op: laat je bijrijder dit regelen.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Martin Krüger