Concurrentiebeding aan banden gelegd

Nieuwe regels voor het concurrentiebeding op komst

advocaat-advies-wet-beding-contract

Veel bedrijven laten hun werknemers een concurrentiebeding tekenen. Dit om de bedrijfsbelangen te beschermen. Maar volgens minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt het concurrentiebeding nu onnodig beperkend. Daarom gaat het kabinet aan de slag met een wetsvoorstel om het concurrentiebeding aan banden te leggen. Wat gaat er veranderen?

Een concurrentiebeding is een beding dat de werknemer een beperking oplegt als hij of zij aan de slag gaat bij een concurrerend bedrijf. Werknemers met een concurrentiebeding mogen na het vertrek bij een bedrijf niet hetzelfde soort werk doen bij een concurrerend bedrijf.

Concurrentiebeding onnodig beperkend

Het concurrentiebeding is bedoeld om de belangen van de werkgever te beschermen, maar werkt in de praktijk vooral beperkend voor de werknemer. Onnodig beperkend, want volgens de minister is er vaak geen goede reden voor. Het gevolg is een minder vlotte doorstroom op de arbeidsmarkt. Het is voor werknemers moeilijker om van baan te wisselen en voor werkgevers moeilijker om mensen te vinden.

Is vaak standaardclausule

Een op de drie werkgevers heeft een concurrentiebeding in het contract staan, bijna altijd als standaardclausule. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia. Maar in veel gevallen is hier geen goede reden voor. De werknemer heeft bijvoorbeeld helemaal geen toegang tot bedrijfsgevoelige informatie. Maar deze standaardclausule heeft wel een negatief effect op de werknemer, want die durft minder snel over te stappen naar een andere werkgever.

Lees ook: Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er?

Concurrentiebeding: dit gaat er veranderen

De minister werkt aan een voorstel waarin er meer duidelijkheid moet komen over het concurrentiebeding en wanneer de werkgever het mag hanteren. Het wetsvoorstel gaat mogelijk de volgende wijzigingen bevatten:

  • Wordt in tijdsduur wettelijk begrensd

  • Wordt geografisch afgebakend, met onderbouwing in het contract

  • Moet in vaste contracten onderbouwd en gemotiveerd worden door de werkgever (voor tijdelijke contracten is dit al zo)

  • Als de werkgever de vertrekkende werknemer aan het beding houdt, moet hiervoor een vergoeding betaald worden (een percentage van het laatstverdiende salaris). Dit om de drempel te verhogen om een concurrentiebeding op te nemen in het contract 

Planning

Het wetsvoorstel inzake het concurrentiebeding gaat naar verwachting eind 2023 in internetconsultatie.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.