Hoe motiveer ik mijn werknemers om verder te leren?

Hoe zorg je dat iemand zich verder wil ontwikkelen?

Het is belangrijk dat werknemers zich blijven ontwikkelen in hun werk. Als werkgever ben je daarvan overtuigd. Maar hoe breng je dat over op medewerkers die sceptisch zijn over het volgen van een cursus of opleiding?

Werknemers kunnen verschillende bezwaren hebben tegen het volgen van een cursus. Ze hebben er geen tijd voor of denken al genoeg te weten bijvoorbeeld. Of ze zien er het nut voor hun huidige werk niet van in. Hoe motiveer je zo’n medewerker om toch die cursus te gaan volgen die jij belangrijk vindt?

Het is belangrijk om met de werknemer in gesprek te gaan. Probeer erachter te komen welke bezwaren hij heeft tegen het volgen van een cursus of opleiding. Een deel van deze bezwaren kun je misschien wegnemen. Bijvoorbeeld door af te spreken dat er tijd vrijgemaakt wordt voor het volgen van een cursus.

Doel

Leg uit welk doel je voor ogen hebt met de cursus of de opleiding. Wat wil je ermee bereiken, wat wil je dat de medewerker leert en waarom? Gaat het om opfrissen van bestaande kennis? Of loopt de cursus vooruit op een nieuwe ontwikkeling in de organisatie? Vraag de werknemer ook om zelf na te denken over wat hij wil leren en wat hij wil bereiken. Maak je werknemer verantwoordelijk voor de eigen ontwikkeling. Bijna niemand heeft tegenwoordig nog een baan voor het leven. Medewerkers zullen zich om die reden ook moeten blijven ontwikkelen.

Beloning

Maak duidelijk wat de werknemer zelf aan de cursus of opleiding heeft. Leidt het tot uitbreiding van taken of een andere, interessantere, functie? Mogelijk met bijbehorende hogere beloning. Of misschien is het geleerde niet direct van toepassing, maar komt het zeker van pas in een volgende baan. 

Promotiekansen bieden aan medewerkers die verder leren kan helpen als je mensen over de streep wil trekken. Het belangrijkste is echter dat de werknemer ook zelf iets wil leren. Dat hij er zelf van overtuigd is dat het belangrijk is om zich te ontwikkelen. Iemand die alleen maar leert omdat het moet van de baas, haalt daar veel minder uit dan iemand die leert omdat hij dat zelf wil.

Online tips en tools om van te leren!

Wil je meteen aan de slag om meer uit je personeel te halen? De deelnemende brancheorganisaties hebben een aantal handige tips en tools online staan die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld over het opstellen van een Persoonlijk Ontwikkelings Plan, het voeren van een functioneringsgesprek, de fiscale voordelen van scholing en nog veel meer! Alle tools op een rijtje.

Wat vind je van dit artikel?