De voordelen van oudere werknemers

Oudere werknemers hebben alles om jouw bedrijf nog jaren te versterken

senior-ouderen-vrouw-bril-tablet-personeel-duurzame-inzetbaarheid-diversiteit

Goed personeel is moeilijk te vinden. Toch laten veel werkgevers oudere werknemers links liggen. Geheel ten onrechte. Vandaar om ze te bespreken: de voordelen van oudere werknemers.

Krapte op de arbeidsmarkt

Er is krapte op de arbeidsmarkt: er zijn meer vacatures dan werklozen. Toch vallen sommige sollicitanten vaak buiten de boot: onze ouderen. Waarom zijn werkgevers vaak niet zo happig om een 55-plusser aan te nemen? Misschien denk je direct aan dingen als traag, ouderwets, duur en ongemotiveerd. Ondernemers hebben een negatief verwachtingspatroon. Maar niets is minder waar. Sterker nog: het heeft veel voordelen om te kiezen voor een oudere werknemer. We zetten er een aantal voor je op een rij.

6 voordelen oudere werknemers

1. Ervaring

Een belangrijk voordeel van een oudere werknemer is ervaring. Als iemand werkervaring heeft opgedaan, kan die ervaring zeer waardevol zijn voor jongere collega’s. Hij weet misschien het antwoord op vragen waar een junior medewerker een flinke tijd op moet broeden. En als hij het antwoord zelf niet weet, dan kent hij vast iemand uit zijn netwerk die het antwoord wél weet.

2. Betrouwbaar & loyaal

Iemand met ervaring heeft vaak ook een reputatie opgebouwd als het gaat om betrouwbaarheid. Vaak heeft iemand jaren bij dezelfde werkgever gewerkt en krijgt hij een goede referentie mee als iemand op wie je kunt bouwen, iemand met plichtsbesef, loyaliteit. De kans dat een oudere onrustig om zich heen kijkt in de hoop ergens anders aan de slag te kunnen is ook een stuk kleiner dan bij iemand die aan het begin van zijn carrière staat. Een oudere werknemer kan dus een stabiele factor zijn te midden van personeel dat komt en gaat.

Overigens blijkt uit onderzoek dat oudere werknemers niet per se meer ziek zijn, iets wat vaak gedacht wordt. Ze zijn vaak psychisch gezonder en minder bevattelijk voor dingen als een burn-out dan de jongere generatie.

Leuk feitje: oudere werknemers werken vaak nauwkeuriger dan jongere. Een koeriersbedrijf heeft juist graag oudere koeriers omdat die geen onnodige risico’s nemen en daardoor minder schade hebben.

3. Gemotiveerd

Juist omdat het moeilijker is om aan werk te komen, zijn oudere werknemers vaak tot op het bot gemotiveerd. Ze willen graag laten zien wat ze kunnen en zijn daardoor ook erg productiever. Natuurlijk werkt zulk enthousiasme aanstekelijk op de werkvloer. Combineer dat met de vorige eigenschap, betrouwbaarheid, en je hebt een werknemer waar je nog jaren plezier van hebt.

4. Diversiteit

Een bedrijf waar alleen jongeren werken, is moeilijk divers te noemen. De afwisseling van jong en oud staat garant voor een kostbare uitwisseling van ervaring. Je kunt de sterke punten van jong en oud benutten om zowel je bedrijf en product als de personeel te versterken.

Lees meer over diversiteit en inclusiviteit

5. Financieel voordeel

De overheid wil graag dat ouderen tot hun pensioen kunnen blijven participeren op de arbeidsmarkt. Vandaar dat er financiële regelingen zijn om het aannemen van ouderen te stimuleren: Het loonkostenvoordeel (LKV). Het loonkostenvoordeel is een tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meerdere ouder werknemers in dienst hebben (LKV geldt ook voor personen met een arbeidsbeperking). 

Als je een werknemer hebt aangenomen met een doelgroepverklaring, mag je voor deze werknemer het loonkostenvoordeel aanvragen. Als hij bijvoorbeeld vanuit een uitkering bij jouw gaat werken, kun je tot maximaal € 6.000 per jaar terugkrijgen.

Je kunt soms ook gebruikmaken van proefplaatsing, als iemand uit een uitkering komt en je twijfelt of hij de functie aankan. In de twee maanden van proefplaatsing betaalt het UWV de uitkering door en kan de werkgever kijken of de persoon de nieuwe functie aankan.

6. Kleine investering, groot plezier

Vaak hebben oudere werknemers zoveel ervaring en kennis in huis, dat je ze maar weinig nieuws hoeft te leren. Een korte bij- of omscholingscursus is meestal al genoeg om hem of haar up to speed te krijgen. Een kleine investering waar je veel plezier van zult hebben.

Oudere werknemers werven

Op werk.nl, een website van het UWV en gemeenten, kunnen werkzoekenden van 56 jaar en ouder zich inschrijven. Via dezelfde website kun je als werkgever op zoek gaan naar een 56-plussers voor jouw bedrijf. Misschien vind je daar wel dat pareltje dat van toegevoegde waarde is voor jouw bedrijf! 

70 is het nieuwe 50

Sinds jaar en dag zien we de pensioenleeftijd stijgen omdat de gemiddelde levensverwachting omhoog gaat. Maar soms blijven we een beetje hangen in het idee dat iemand van 55+ oud is. Gelukkig hoor je ook steeds vaker zeggen: 70 is het nieuwe 50. En er zijn nog heel wat mannen en vrouwen van ver boven de 70 die veel verantwoordelijkheden dragen in de politiek of het bedrijfsleven. Met andere woorden: schrijf de ‘ouderen’ niet af maar kijk of ze een aanwinst kunnen zijn voor jouw bedrijf.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.