De Air Waybill voor luchtvrachtzendingen

De juiste informatie om je luchtvrachtzendingen veilig en probleemloos te versturen

07 mei 2021

Luchtvracht is erg belangrijk voor de internationale handel. Een cruciaal document voor een luchtvrachtzending is de Air Waybill (AWB). Als die ontbreekt, wordt de luchtvracht niet geaccepteerd door de vliegtuigmaatschappij. Wat is een Air Waybill precies? En wat is een Master Air Waybill?

Wat is een Air Waybill?

Een Air Waybill is een vervoersdocument voor luchtvracht, een luchtvrachtbrief. Zoals zeevrachten een Bill of Lading nodig hebben, zo hebben luchtvrachten een Air Waybill nodig. Het is een document dat de lading dekt dat per vliegtuig vervoerd wordt. De Air Waybill is een bewijs van de overeenkomst tussen degene die het pakket verstuurt en de vervoerder. Immers, de vervoerder moet de vracht veilig overbrengen van luchthaven A naar luchthaven B. 

Wat is de goede spelling?

Even tussendoor: je komt meerdere schrijfwijzen tegen, zoals Air Way Bill, Airwaybill, Air Bill, maar enige correct schrijfwijze is toch echt Air Waybill.

Wat staat er in een Air Waybill?

De Air Waybill bevat informatie over de vervoerde goederen. Denk daarbij aan:

  • Wat er wordt vervoerd

  • De waarde van de inhoud

  • Herkomst

  • Bestemming

  • Voorwaarden

Het standaardformulier wordt uitgegeven door de International Air Transport Association (IATA).

Air Waybill opstellen

Normaal gesproken kun je de Air Waybill laten opstellen door de luchtvrachtexpediteur. De expediteur zal ervoor zorgen dat de vliegtuigmaatschappij de goederen plus het document ontvangt, zodat de luchtvracht geaccepteerd en vervoerd kan worden naar een andere luchthaven. Let op: zonder Air Waybill zal een vliegtuigmaatschappij een luchtvrachtzending niet accepteren. 

Luchtvracht consolideren: Master Air Waybill

De luchtvrachtexpediteur kan de luchtvrachtzendingen van meerdere opdrachtgevers gebundeld, als één zending, aanbieden aan de luchtvaartmaatschappij. Dat wordt consolideren genoemd. Dat scheelt de luchtvaartmaatschappij werk en het is voordeliger. 

De expediteur kan voor deze geconsolideerde zending één Air Waybill opstellen en die aanbieden aan de vervoerder: de Master Air Waybill. Dit document vergezelt de geconsolideerde zending op het transport van luchthaven naar luchthaven.

De opdrachtgevers van de verschillende (individuele) zendingen krijgen vervolgens een House Air Waybill van deze geconsolideerde (samengevoegde) zending. Deze is iets simpeler in opmaak dan de gewone Air Waybill.

Elektronische Air Waybill

Naast de papieren Air Waybill is er ook de e-Air Waybill: de digitale variant van de luchtvrachtbrief. Deze e-AWB is bezig aan een opmars. Steeds meer luchthavens en expediteurs willen volledig papierloos worden, maar er zijn ook nog veel plaatsen waar deze digitale documenten niet geaccepteerd worden.

De juiste documenten

Als je goederen internationaal verstuurt, is het belangrijk dat het papierwerk op orde is. Denk aan de CN22 of CN23 bij pakketten via een postale vervoerder, een Bill of lading bij zeevracht of de AWB. Deze documenten bevorderen een snel en probleemloos transport van jouw goederen.

Lees ook het artikel: Eerste Hulp bij Exporteren

Auteur

Job Jansen

Tekst en taal lopen als een rode draad door mijn leven. Na mijn studie klassieke talen in Amsterdam heb ik een tijd als vertaler gewerkt. Maar al gauw ben ik gaan tekstschrijven, met name voor websites. Inmiddels heb ik een SEO-tekstbureau en schrijf ik voor talloze websites over uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat over koffie, dieren, juridische onderwerpen of draadloze techniek, ik vind het elke keer weer een mooie uitdaging om de lezer precies die informatie te geven die hij of zij zoekt.