Heb jij een duurzaam bedrijf?

Check of duurzaamheid al onderdeel uitmaakt van jouw bedrijfs-DNA

11 juni 2021

Bij de meeste bedrijven staat duurzaamheid hoog op de agenda. Het is een term die we makkelijk gebruiken, maar als puntje bij paaltje komt, is het moeilijk vast te stellen hoe duurzaam een bedrijf nu eigenlijk is. Blijft het bij woorden of is een bedrijf echt duurzaam? Hoe is het met jouw bedrijf en duurzaamheid? En hoe krijg je een duurzaam bedrijf?

Naar een duurzaam bedrijf

Duurzaam ondernemen wordt op allerlei manieren gestimuleerd. Vanuit de overheid om klimaatdoelen te halen, maar ook vanuit de consument, die zich steeds meer bewust is van het belang van duurzaamheid. We hebben per slot van rekening maar één aarde. Daar mogen we best zuinig op zijn. Hoe verander je van een ‘normaal’ bedrijf in een duurzaam bedrijf?

Spoedcursus ‘duurzaamheid bedrijven’

Als je wilt beginnen om je bedrijf duurzamer te maken, zijn er natuurlijk quick wins die je kunt toepassen, bijvoorbeeld in en rond je bedrijfspand. Kleine dingen waarmee je direct duurzamer wordt, zijn:

Energieverbruik

  1. Kies duurzame energie. Kijk eens wat voor energie je afneemt en kies voor groen in plaats van grijs.

  2. Zorg voor duurzame verlichting. Vervang gloeilampen voor bijvoorbeeld led-lampen.

  3. Breng energieslurpers in kaart. Veel oudere apparaten gebruiken nog ouderwets veel energie. Of misschien is de isolatie niet geweldig. Breng energieslurpers in kaart en kijk of je zuiniger alternatieven hebt.

  4. Uitschakelen. In bedrijfsgebouwen staan apparaten vaak onnodig aan. Zorg dat je elke dag zo veel mogelijk apparaten uitschakelt. Denk daarbij aan schermen, computers, maar ook aan voedingen.

Afval

  1. Minder afval. Koop bewust in, zodat je minder afval hebt. 

  2. Scheid afval. Zorg bijvoorbeeld in het magazijn en de kantine voor afvalbakken voor verschillende soorten afval.

Vervoer

  1. Elektrisch rijden. Is het mogelijk om je personeel elektrisch of met het OV te laten rijden? In sommige gevallen is een (elektrische) fiets ook een mogelijkheid.

  2. Thuiswerken. Misschien hoeven je werknemers niet alle dagen op kantoor te werken. Hiermee bespaar je heel wat uitstoot.

Samenwerkingen

  1. Lokale partners. Bedrijven werken vaak samen met leveranciers die op grote afstand zitten. Kun je kiezen voor lokale leveranciers en duurzaam inkopen?  

  2. Duurzame missie. Stel een duurzame missie op en kies voor samenwerkingen met bedrijven die staan voor duurzaamheid of de intentie hebben hiervoor te gaan. Zo ondersteun je samen een gemeenschappelijk doel.

CO2-neutraal ondernemen

Een doel dat misschien wat meer voeten in aarde heeft, is groeien naar een CO2-neutrale organisatie. Toch zijn er heel wat bedrijven die zich ten doel hebben gesteld om helemaal CO2-neutraal te worden. CO2-neutraal ondernemen betekent in essentie dat je als bedrijf netto geen CO2-uitstoot meer hebt. Natuurlijk produceer je altijd CO2, maar je kunt stappen ondernemen om die uitstoot te compenseren. Hoe pak je dat aan?

1. Je CO2-voetafdruk

Om te beginnen moet je weten wat je huidige CO2 voetafdruk is. Daarbij moet je kijken naar je bedrijf en alles wat daaraan verbonden is. Denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik van je gebouw, maar ook aan de CO2 die in de hele keten vrijkomt: productie, vervoer etc. Je kunt altijd een derde partij vragen je hierbij te helpen.

2. Reduceren

Nu je weet waar je CO2-‘boosdoeners’ zitten, kun je gaan kijken hoe je die uitstoot kunt reduceren. Kun je het kantoorpand laten isoleren? Kun je stimuleren om meer met het OV te reizen? Vaak zijn er duurzame alternatieven voor dingen die we elke dag doen.

3. Duurzame energie

Natuurlijk kun je als bedrijf niet zonder energie. Maar gebruik je nog fossiele brandstoffen? Dan kun je overstappen op duurzame energie. Zelf energie opwekken is duurzaam en rendabel, zeker ook dankzij de aantrekkelijke subsidieregelingen die er zijn.

4. Compenseren

De CO2-uitstoot die overblijft, kun je compenseren. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Bijvoorbeeld door te investeren in herbebossingsprojecten of andere projecten die duurzaamheid bevorderen.

Jouw bedrijf: duurzaamheid voorop?

Misschien heb je sneller dan je denkt een duurzaam bedrijf. En dat zou niet verkeerd zijn, want het is nu de tijd om te verduurzamen. Er zijn ook verschillende stimuleringsregelingen om bedrijven te helpen deze transitie te maken. Denk aan de energie-investeringsaftrek, milieu-investeringsaftrek en de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Bovendien blijkt uit het voorbeeld van talloze bedrijven: duurzaamheid en winstgevend zijn gaan prima samen. 

Wat zijn jouw duurzame doelen? Wees een inspirerend voorbeeld voor andere bedrijven.

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.