Het btw-identificatienummer: dit moet je weten

Betere bescherming van de privacy

20 juli 2020 23 maart 2021

Weet jij het verschil tussen het omzetbelastingnummer en het btw-identificatienummer? In 2020 gebruiken Nederlandse ondernemers niet één, maar twee soorten btw-nummers.

Btw-identificatienummer: privacyvriendelijk

Voor 2020 was er maar één btw-nummer. Deze gebruikte je voor je aangifte omzetbelasting en in de communicatie naar je klanten. Veel eenvoudiger zou je zeggen. Toch was er veel te doen om de oude nummers. 

Hier was namelijk het burgerservicenummer in verwerkt, in feite werd er alleen de code B01 voor gezet. Hierdoor was het mogelijk om identiteitsfraude te plegen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) oordeelde vervolgens dat dit de privacy van ondernemers schond. De Belastingdienst moest dan ook snel tot een oplossing zien te komen, voor 1 januari 2020.

Btw-id 2020

Helaas haalde de Belastingdienst de deadline van de AP niet, er waren bezwaren om het nummer waarmee ondernemers btw-aangifte doen aan te passen. Daarom werd besloten een tweede nummer in te voeren: het btw-identificatienummer. Maar liefst 1,3 miljoen eenmanszaken kregen daarom eind 2019 een blauwe brief met een nieuw btw-id op de mat.

Het btw-id bestaat in 2020 uit 14 tekens: 

  • Landcode NL

  • Negen cijfers (niet verbonden aan het burgerservicenummer)

  • De letter B

  • Een controlegetal van twee cijfers

Deze combinatie is persoonlijk en uniek. Zo probeert de Belastingdienst ervoor te zorgen dat kwaadwillenden niet met je identiteit aan de haal kunnen gaan.

Wat doe je met het nieuwe btw-identificatienummer (2020)?

Je gebruikt je nieuwe btw-id in 2020 voor al je communicatie met klanten. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan je:

  • Facturen

  • Offertes

  • Website/webshop

  • Visitekaartjes

  • Briefpapier

  • E-mailhandtekening

Ob-nummer (omzetbelastingnummer)

Het oude btw-nummer is niet direct overbodig. Dit nummer gebruik je alleen in je communicatie met de Belastingdienst, bijvoorbeeld als je een vraag hebt of bij de aangifte omzetbelasting. Om verwarring te voorkomen, is wel gekozen voor een nieuwe naam: het ob-nummer (omzetbelastingnummer).

Tijdelijke oplossing

De Belastingdienst benadrukt dat het gaat om een tijdelijke oplossing. Er wordt gewerkt naar één nummer voor de langere termijn. Het is nog onbekend wanneer we dit nummer kunnen verwachten en of dit gelijk zal zijn aan het btw-identificatienummer van 2020.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.