Nieuw fietsplan 2020: gunstiger voor je personeel

Een voordelige fiets van de zaak

27 juli 2020

Op 1 januari is het nieuwe fietsplan (2020) ingegaan. Sindsdien is het voor jou als werkgever nog eenvoudiger geworden om fietsen ter beschikking te stellen voor je personeel.

Met een fietsplan kun je medewerkers stimuleren om vaker met de fiets naar werk te gaan. Je maakt het namelijk financieel een stuk aantrekkelijker door een deel van de kosten voor je rekening te nemen. De werknemer hoeft de fiets dan ook niet zelf te kopen. Het fietsplan is sinds 2015 onderdeel van de Werkkostenregeling.

Nieuw fietsplan: belastingdienst 2020

De Werkkostenregeling is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat een werkgever onbelast vergoedingen voor medewerkers kan verstrekken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een laptop, bureaustoel, bedrijfsuitje of een fiets.

Uit deze werkkostenregeling betaal je ook het fietsplan 2020. De Belastingdienst stelt geen verdere eisen aan hoe je het budget vanuit de werkkostenregeling besteedt. In theorie kun je dus alles besteden aan fietsen voor je bedrijf!

Budget fietsplan 2020 voor de werkgever

Het totale budget van de werkkostenregeling (en dus het fietsplan), is 1,7% van de eerste €400.000 van de totale loonsom en 1,2% van de rest van de loonsom. Dit wordt ook wel de vrije ruimte genoemd. Er is geen maximale aanschafwaarde.

Volgens het nieuwe fietsplan mag je als werkgever (in 2020) gewone en elektrische fietsen aanbieden als secundaire arbeidsvoorwaarde. 

Nieuw: De medewerker hoeft geen kilometerregistratie bij te houden.

Bijtelling in het fietsplan 2020

Hierbij betalen je medewerkers een vaste bijtelling van 7% over de consumentenprijs van de fiets en de accessoires. 

Je werknemers mogen de fiets namelijk ook gewoon gebruiken voor de boodschappen of een fietstochtje. Hierdoor lijkt de regeling een beetje op het ter beschikking stellen van een leaseauto. Als werkgever tel je dit bedrag op bij het salaris, hierover betaalt je medewerker elke maand belasting.

Je hoeft je medewerker met een fiets van de zaak geen reiskostenvergoeding meer te geven, omdat ze (veel) minder reiskosten maken.

Extra mogelijkheden

De situatie zoals hierboven beschreven is een standaard regeling. Misschien is een van de onderstaande mogelijkheden meer van toepassing op jouw bedrijf en medewerkers:

  • Vind je het erg belangrijk dat je medewerkers veel fietsen? Dan kun je er als werkgever voor kiezen om de bijtelling voor je rekening te nemen. Dit kan ook door gebruik te maken van de vrije ruimte in de Werkkostenregeling. Zo hoeft je werknemer helemaal geen belasting meer te betalen.

  • Het is ook mogelijk om je werknemer om een maandelijkse eigen bijdrage te vragen. Dit wordt dan afgetrokken van de bijtelling.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.