Stoppen je werknemers op hun 65e of werken ze door?

En wat moet jij daarmee?

12 mei 2015

De tijd dat alle Nederlanders op hun 65e direct stoppen met werken, hebben we achter ons gelaten. In de politiek is steeds vaker discussie over doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd en de voordelen dat dit meebrengt voor jou en voor je werknemer. Daarnaast kiezen steeds meer mensen er zelf voor; 7 procent van alle 65-plussers is van plan om na het bereiken van de 65 jarige leeftijd door te werken.

Maar wat is nou precies de motivatie van deze mensen en is het voor iedereen verstandig om te proberen zo lang mogelijk door te werken? En hoe blij moet jij daar als werkgever mee zijn? Hieronder de overwegingen van jouw werknemers op een rij. Kijk eens of je hier een rol in kunt spelen.

Doorwerken

Een van de belangrijkste redenen voor mensen om door te werken na het bereiken van de AOW-leeftijd zijn de financiële voordelen die daarbij komen kijken. Ten eerste betalen 65-plussers geen AOW-premie waardoor er lagere belastingtarieven gelden. Voor jou als werkgever betekent dit ook dat je geen WW-premie meer hoeft af te dragen.

Daarnaast kan doorwerken ook persoonlijke redenen hebben die niet direct te maken heb met een financiële situatie. Werknemer Teun Everaarts (66) vertelde tegenover nrccarriere.nl dat hij na het bereiken van de AOW-leeftijd niet lang thuis bleef zitten. Hij schreef zich meteen in bij een uitzendbureau voor 65-plussers en kon vrij snel aan de slag op een VMBO op de afdeling verzuim en veiligheid. “Veel mensen die met pensioen zijn, voelen zich afgeschreven. Daar word je depressief van. Je hoort al gauw tot de groep die de hele tijd verplicht met vakantie is.” Bedenk je als werkgever dus dat je 65-plussers een plezier kan doen door hen langer door te laten werken. Resultaat: een gemotiveerde, loyale kracht. Iemand hóeft tenslotte niet te werken, maar wíl het zelf graag.

Een direct gevolg van het bereiken van de AOW leeftijd is voor een werknemer dat de opgebouwde lijfrente vrijkomt, mocht hij/zij die hebben opgebouwd. Dit houdt in dat je werknemer kan kiezen om het opgebouwde kapitaal te laten uitkeren of nog langer door te blijven sparen. Hij of zij kan ervoor kiezen om per maand, kwartaal, half jaar of jaarlijks een uitkering te ontvangen bovenop zijn of haar normale pensioen. In het geval van Teun die na zijn 65e door bleef werken pakte dit uitstekend uit. Naast de uitgekeerde lijfrente en AOW had hij ook nog een klein maandelijks bedrag van zijn werkgever waarmee hij makkelijk de maand mee rond kwam.

Of toch stoppen?

Naast voordelen kent doorwerken voor sommige mensen ook een aantal nadelen. Zo heeft een werknemer na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd recht op lagere heffingskortingen. Dit houdt in dat er effectief een hoger belastbaar inkomen overblijft waardoor hij of zij dus meer belasting betaalt over het geld  dat naast zijn/haar pensioen binnenkomt.

Daarnaast spelen persoonlijke redenen ook een belangrijke rol. Iedereen die een dagje ouder wordt moet steeds beter op zijn of haar gezondheid letten. Op pensioengerechtigde leeftijd heeft deze doelgroep geen recht meer op werknemersverzekeringen zoals de WW of WIA. De kans dat hij of zij ziek wordt is aanzienlijk groter dan bij jongere collega’s. Dat is iets voor jou om rekening mee te houden. Overigens, als het zover komt dan hoef je dankzij de nieuwe wet die per 1 januari 2016 ingaat maximaal 13 weken loon door te betalen.