3 tips voor starters om innovatie te financieren

Van businessplan tot financier
Hoe kom je als starter aan geld om je plannen mogelijk te maken? Als je een innovatief idee hebt, zijn er een aantal mogelijkheden om dat te financieren. 3 tips van Dirk-Jan van Winkelen, specialist Groei & Innovatie van ABN AMRO.
Zo kom je aan geld voor innovatie
Klik hier
Lees het gratis whitepaper
Meer info

1. Sterk businessplan

Een goed businessmodel en een goed businessplan, dat is de basis voor ieder succesvol idee en bijbehorende financiering. “Een businessplan maak je voor jezelf”, weet Van Winkelen. “Je brengt in kaart wat voor product of dienst je gaat ontwikkelen, waar het verdienmodel zit en waar de risico’s liggen. Als bank zien we veel businessplannen voorbij komen. Naast de risico’s kijken we vooral naar drie dingen: Is het haalbaar, is het schaalbaar, is het betaalbaar?”
 

2. Goede adviseur

“Laat je ondersteunen door goede adviseurs. Dat is heel belangrijk bij financiering van innovatie. De gemiddelde accountant kan een starter al prima op weg helpen hiermee. Zoek niet naar het goedkoopste administratiekantoor, maar vraag aan collega-ondernemers bij wie je moet zijn. Sluit je aan bij netwerken en zoek naar een specialist op het gebied van innovatiefinanciering. Dit kan je uiteindelijk veel tijd en geld schelen, omdat je sneller tot de juiste financiering komt.”
 

3. Juiste geldbronnen

Wat zijn goede financieringsvormen voor innoverende starters? “Allereerst moet je er als ondernemer zelf in investeren”, zegt Van Winkelen. “Een financier kijkt altijd of de ondernemer zijn eigen middelen heeft ingebracht. Als hij er echt in gelooft, zal hij dat doen. Daarnaast zijn bekenden vaak goede geldschieters in de eerste fase. Ook wel Family, Friends and other Fools (FFF) genoemd.”
 
“Investeerders (informal investors), Seed Capital-fondsen en innovatiekredieten van de overheid zijn goede geldbronnen voor innovatieve starters. De staat heeft het innovatiekrediet gericht op technische innovaties en de Vroege Fase Financiering. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je zo vroeg mogelijk aan de bel trekken - zodra je begint met ontwerpen al. De subsidiemogelijkheden van de overheid vormen een belangrijke bron voor innovatiefinanciering. Een goede (subsidie)adviseur kan je hierbij helpen. Dergelijke adviseurs werken vaak op een no cure no pay-basis. Zij weten welke potjes er precies zijn en hoe je er gebruik van kunt maken.

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Hoe kan ik groei financieren?

Opties voor starters en vergevorderde mkb'ers
Heb je geld nodig voor je groeiplannen? Ricardo Tacken, specialist groei & innovatie van ABN AMRO geeft je enkele praktische tips. Hij spreekt over gestapeld financieren - het combineren van financieringsvormen en subsidies. Tacken noemt enkele goede opties voor starters en vergevorderde mkb'ers om aan geld te komen voor groei.
hoe-kan-groei-financieren-27815114742.png

Geld nodig? Innovatie opent deuren

Mik op vernieuwing: ontvang subsidies en krediet
Bij innovatie denken de meeste mensen direct aan Apple, Philips, Tesla of andere grote technisch vooruitstrevende bedrijven. Maar ook slager Henk om...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten