9 vragen en antwoorden over Windows 10

Zelfde mogelijkheden op desktop, mobiel en tablet

13 juli 2015

Op 29 juli komt Windows 10 beschikbaar, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Windows 10 verenigt in zich het beste van Windows 7 en Windows 8.1, aangevuld met een aantal nieuwe features. Bijzonder aan de nieuwe release van Windows is dat Microsoft de consumentenversies gratis beschikbaar stelt.

Van eenmalig contact tot vaste klant

Customer Relationship Management (CRM)

1. Is Windows 10 echt gratis?

Wel voor huidige gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1. De meeste gebruikers van die versies van het besturingssysteem hebben al een notificatie ontvangen van Microsoft, waarmee zij Windows 10 kunnen reserveren. Die notificatie heeft in de meeste gevallen de vorm van een Windows 10-pictogram op de taakbalk. Door middel van dat pictogram worden gebruikers er ook op geattendeerd wanneer zij Windows 10 kunnen downloaden.

Voor alle duidelijkheid: er is vooralsnog geen upgrade voor gebruikers van Windows RT (de  versie voor tablets). Het is onbekend of die er ook komt.

Upgraden is niet verplicht. Klik in het systeemvak op “Aanpassen”, zoek “GWX” of het “Get Windows 10” icoon in de lijst en selecteer “verberg icoon en notificaties”.

De gratis aanbieding blijft een jaar geldig (dus vanaf 30 juli 2016 moet je ervoor betalen).

2. Hoeveel versies van Windows 10 komen er?

Zeven, waarvan de eerste drie (Home, Pro en Mobile) gratis als upgrade beschikbaar komen:

  • Windows 10 Home

  • Windows 10 Pro - geschikt voor desktops, tablets en 2-in-1's.

  • Windows 10 Mobile 

  • Windows 10 Enterprise - met een nieuwe Windows Update zakelijk

  • Windows 10 Mobile Enterprise

  • Windows 10 Onderwijs

  • Windows 10 IoT (Internet of Things) 

3. Heb ik er een nieuwe computer voor nodig?

Nee, integendeel: Windows-fanatici hebben de afgelopen maanden Windows 10 op oudere computermodellen uitgeprobeerd. Het schijnt zelfs nog te draaien op twaalf jaar oude computers.....

4. Wat gebeurt er met mijn huidige programma's en bestanden als ik upgrade naar de nieuwe versie?

Gebruikers van Windows 7 Service Pack 1 en Windows 8.1 Update behouden hun instellingen, persoonlijke bestanden en de meeste apps bij de gratis upgrade naar Windows 10. 

Wel valt het aan te raden om eerst een back-up van je bestanden te maken (dit kan via een externe harde schijf of via OneDrive), om eventuele calamiteiten uit te sluiten.

5. Welke programma's zijn compatibel met Windows 10?

Meest recente versies van Office werken probleemloos onder Windows 10. Voor programma's van derden kan je in het compatibiliteitscentrum kijken.

6. Wat is er nog meer nieuw aan Windows 10?

Een nieuwe browser met de naam Edge, die onder meer de mogelijkheid biedt om webpagina's in een leesversie (dus zonder banners en social media) te openen. Op touch computers kan je handgeschreven notities toevoegen aan webpagina's en die delen met anderen.

Wanneer je je smartphone aansluit op een beeldscherm kan je, dankzij Continuum, je smartphone als computer gebruiken.

Daarnaast is er de nieuwe spraakgestuurde assistent Cortana, waarvan de zoekfuncties in Edge geïntegreerd kunnen worden. Vooralsnog is Cortana niet in Nederland beschikbaar.

7. Komt de nieuwe Office 16 tegelijkertijd met Windows 10 uit?

Nee, niet tegelijkertijd, maar wel nog dit jaar. En, hoe gek het ook mag klinken: Apple-gebruikers krijgen de primeur. Zij kunnen Office 2016 nu al downloaden!

Windows-gebruikers kunnen wel al een Preview-versie downloaden.

Overigens werken de meest recente Office-programma's (zoals Word, Excel, PowerPoint en OneNote) uitstekend samen met Windows 10. Ze zijn als apps gewoon beschikbaar in de Windows Store. 

8. Hoe zit dat met Windows 10 en Iot?

Internet of Things (IoT) is de verzamelnaam voor aan elkaar koppelen van apparaten (denk aan sensors) om op die manier bepaalde taken uit te voeren. Er zijn talloze mogelijkheden.

Wij beperken ons hier tot een aantal voorbeelden uit de retail en aanverwante sectoren:

  • het controleren van de temperatuur van koelsystemen in winkels

  • voorraadcontrole (real-time info over aantallen producten op de planken)

  • via een opt-in model contact maken met de smartphones van klanten.

Windows 10 kan ook gebruikt worden om Raspberry Pi 2 aan te sturen. Voor wie Raspberry Pi nog een onbekend begrip is: het is een mini-computer ter grootte van een sigarendoosje dat gebruikt kan worden voor talloze doeleinden. Op internet zijn al verschillende voorbeelden te vinden van ontwikkelaars die Windows 10 als besturingssysteem ervoor hebben geinstalleerd. Zoals deze:

Meer informatie over Windows 10 en IoT is te vinden op een speciale webpagina.

9.  Is Windows 10 een verbetering?

Voor de verstokte Windows-gebruiker die nog met muis en een toetsenbord werkt, kan Windows 10 echt een verbetering worden genoemd. Microsoft heeft wereldwijd ruim 4 miljoen testgebruikers ('Insiders') maandenlang alle features laten uittesten. Sommige van die 'insiders' zijn zo tevreden over hun test-versie, dat zij al niet anders meer willen gebruiken.  

Auteur

Flip Schultz