Je boekhouding online

Direct inzicht in je cijfers | Tips voor online boekhouden

19 januari 2018

Lang geleden leverden ondernemers een paar schoenendozen met bonnetjes en facturen aan bij hun accountant, die vervolgens belastingaangifte deed en een jaarrekening opstelde. Pas als de ondernemers hun jaarrekening zagen, wisten ze of het goed ging met hun bedrijf. Deze tijd is echt voorbij. Om succesvol te kunnen ondernemen, moet je op elk moment inzicht hebben in je cijfers. En dat kan ook, met online boekhouden in de cloud.

Eerste Hulp bij Online Boekhouden

Online boekhoudpakket

Er zijn diverse softwaremakers die een online boekhoudpakket aanbieden dat geschikt is voor zzp’ers en mkb-bedrijven. In deze programma’s voer je direct al je aankopen, uitgaven, offertes en facturen in. Het softwareprogramma geeft je meteen een overzicht van je belangrijkste cijfers, zoals hoeveel financiële speelruimte je hebt en wat je grootste kostenposten zijn.

“Ondernemers hebben veel data die interessant zijn voor derden zoals investeerders en banken", weet ondernmer Bastiaan Burgwal, oprichter van Sparkholder. "Het wordt in de toekomst steeds makkelijker om die data automatisch te koppelen aan bijvoorbeeld de vereisten voor een lening. Alles staat of valt daarbij wel bij online boekhouden. Je ziet ook dat eigenlijk alle boekhoudpakketten online gaan werken. Als ondernemer kun je eigenlijk niet meer achterblijven.”

Voor boekhouden in de cloud betaal je doorgaans een maandelijks bedrag. Je hoeft geen duur pakket aan te schaffen, maar sluit een abonnement af. Voordeel is dat de software altijd up-to-date wordt gehouden en je weet waar je aan toe bent.

Scannen

Dankzij slimme aanpassingen is het invoeren van gegevens in je boekhoudprogramma steeds makkelijker geworden. Sinds een paar jaar hoef je facturen en bonnetjes niet meer fysiek te bewaren, maar is een foto of scan goed genoeg. Veel boekhoudprogramma’s hebben een app, waarmee je bijvoorbeeld bonnetjes kunt fotograferen, waarna de gegevens automatisch worden ingelezen en aan je boekhouding worden toegevoegd.

Als jouw boekhoudpakket geen eigen app heeft, kun je hiervoor een losse app als Receipts gebruiken. Die leest de gegevens in en stuurt ze door naar je boekhoudsoftware. Als je papieren facturen binnenkrijgt, is er scan-en-herken software om de gegevens te digitaliseren, bijvoorbeeld van Basecone. Zo voer je ze makkelijk in bij de boekhoudprogramma’s. Dit scheelt je tijd en de kans op fouten, door bijvoorbeeld verkeerd overtikken, wordt zo kleiner.

Koppeling

Vaak is het ook mogelijk andere programma’s zoals kassasystemen en voorraadbeheer aan je online boekhouding te koppelen. Dit proces heet ketenoptimalisatie, en geeft je een nog beter inzicht in je bedrijf. Ook verklein je zo de kans op fouten door verkeerd overtypen. En je bespaart tijd, omdat je gegevens maar één keer hoeft in te voeren.

Met een goed online boekhoudprogramma kun je bijna automatisch belastingaangifte doen en jaarrekeningen opstellen. Dat maakt een accountant misschien overbodig, of je kunt hem vragen de aangiftes alleen nog even na te kijken. Dat scheelt hem uren, dus jou geld.

Advies

Dankzij online boekhoudtoepassingen verandert de rol van je boekhouder in die van financieel adviseur. Hij kan immers ook live in je online boekhoudprogramma kijken en meteen tips geven en bijsturen. Ga met je boekhouder in gesprek over wat hij of zij voor je kan betekenen.

Bastiaan Burgwal: “De rol van accountants gaat inderdaad veranderen. De administratie bijhouden en een jaarrekening opstellen; dat kun je met een softwarepakket zelf ook wel. Ook de belastingaangifte gaat al grotendeels geautomatiseerd en dat zal alleen nog maar verder toenemen. Accountants zullen ondernemers meer van advies moeten voorzien.”

Meer tips en tools om veilig online je financiën te regelen krijg je in het gratis whitepaper Je financiële bedrijfsvoering online.

Auteur

Marlou Visser