Wees niet bang voor de cloud

Online software (SaaS) is goud waard voor mkb

20 oktober 2017 27 augustus 2021

De cloud is nog geen gemeengoed in het Nederlandse bedrijfsleven. Gebrek aan kennis, vrees voor datalekken en de hoge kostprijs zijn daarvoor de meest gehoorde redenen. Jammer, want die twijfels zijn ongegrond. Cloudtoepassingen zijn juist dé manier voor kleine bedrijven om makkelijk, goedkoop en betrouwbaar in hun IT-behoeften te voorzien. Vooral Software-as-a-service (SaaS) biedt tal van voordelen voor het mkb.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Modellen & cijfers

Hoe goed ken jij de cloud? We onderscheiden 3 types cloudmodellen:

  • IaaS: bij Infrastructure-as-a-Service (IaaS) beheert de service provider de hele IT-infrastructuur zoals servers, werkstations en netwerkcomponenten.

  • PaaS: bij Platform-as-a-Service (PaaS) beheert de service provider de infrastructuur, maar kan de gebruiker daarbovenop eigen software ontwikkelen en/of implementeren.

  • SaaS: bij Software-as-a-Service (SaaS) krijgt de gebruiker, doorgaans via een webbrowser en met een abonnementsformule, toegang tot software die draait op de servers van de service provider.

Veel ondernemers twijfelen nog over de overstap van de cloud. Er gaan namelijk veel mythes over rond. Benieuwd hoe het echt zit? We zetten drie veelgehoorde onterechte bezwaren op een rij.

Mythe 1: De cloud is onveilig

Dit is de meest hardnekkige mythe. Uiteraard hangt de veiligheid van jouw kostbare data af van je cloudprovider. Zijn de data echter goed versleuteld, dan is de veiligheid ervan vaak beter verzekerd dan op een lokale server.

Beveiligingsprotocollen als HTTPS en SSL houden elke communicatie tussen browser en webserver uit de klauwen van hackers. Ook multi-factor authenticatie (MFA) aan gebruikerszijde is geen overbodige luxe. Tot slot blijft een sterk wachtwoord het sluitstuk van je beveiliging.

Mythe 2: De cloud is onbetrouwbaar 

99.999% betrouwbaarheid: daar streven cloud providers naar. Maar die cijfers doen er niet eens toe. "Embrace failure" is een pijler van de cloud: het risico dat iets misloopt bestaat altijd. De cloudarchitectuur moet daar dus mee om kunnen gaan. Netflix werkt zelfs met Chaos Monkey, software die crashes simuleert om de Netflix-app zo tolerant mogelijk te maken voor fouten. Dichter bij kantoor worden SaaS-applicaties in kleine stukjes opgedeeld (zogeheten microservices), verspreid over meerdere webservers in verschillende zones. Al gaat een hele serverzone plat, de applicatie blijft gegarandeerd werken. Een voorbeeld van zo'n SaaS-applicatie is Gripp.

Niet overtuigd? Bedenk dan dat NASA Amazon Web Services (AWS) gebruikt voor haar missies naar Mars. Als het goed genoeg is voor NASA, waarom dan niet voor jouw bedrijf?

Mythe 3: De cloud is duur

Helemaal fout. De cloud is heel democratisch: grote ondernemingen drijven de innovatie van de cloud, en kleinere bedrijven genieten mee voor een zacht prijsje. Dat resulteert in opslagcapaciteit en beveiligingsniveaus die in een fysiek datapark nagenoeg onbetaalbaar zouden zijn.

Want de verborgen kost van "on-premise" IT wordt snel vergeten: installatie, licenties, onderhoud, updates, gespecialiseerd IT-personeel, enzovoort. In de cloud betaal je daarentegen enkel voor wat je gebruikt, zonder hardware-investeringen en dure updates. De bikkelharde concurrentiestrijd in de cloud trekt de prijzen bovendien jaarlijks omlaag.