Wees niet bang voor de cloud

Online software (SaaS) goud waard voor mkb
De cloud is nog geen gemeengoed in het Nederlandse bedrijfsleven. Gebrek aan kennis, vrees voor datalekken en de hoge kostprijs zijn daarvoor de meest gehoorde redenen. Jammer, want die twijfels zijn ongegrond. Cloudtoepassingen zijn juist dé manier voor kleine bedrijven om makkelijk, goedkoop en betrouwbaar in hun IT-behoeften te voorzien. Vooral Software-as-a-service (SaaS) biedt tal van voordelen voor het mkb.
Probeer de online tool voor het mkb van Teamleader
Klik hier
Test hem nu gratis
Meer info

Modellen & cijfers

We onderscheiden 3 types cloudmodellen:
  • IaaS: bij Infrastructure-as-a-Service (IaaS) beheert de service provider de hele IT-infrastructuur zoals servers, werkstations en netwerkcomponenten.
  • PaaS: bij Platform-as-a-Service (PaaS) beheert de service provider de infrastructuur, maar kan de gebruiker daarbovenop eigen software ontwikkelen en/of implementeren.
  • SaaS: bij Software-as-a-Service (SaaS) krijgt de gebruiker, doorgaans via een webbrowser en met een abonnementsformule, toegang tot software die draait op de servers van de service provider.
Volgens Eurostat werkt 28% van de Nederlandse bedrijven op een of andere manier in de cloud. SaaS-gebruik in het mkb ligt dan weer op 46%. Dat kan beter. Tijd om een aantal vooroordelen uit de weg te ruimen!
 

Mythe 1: De cloud is onveilig

Dit is de meest hardnekkige mythe. Uiteraard hangt de veiligheid van jouw kostbare data af van je cloudprovider. Zijn de data echter goed versleuteld, dan is de veiligheid ervan vaak beter verzekerd dan op een lokale server.
Beveiligingsprotocollen als HTTPS en SSL houden elke communicatie tussen browser en webserver uit de klauwen van hackers. Ook multi-factor authenticatie (MFA) aan gebruikerszijde is geen overbodige luxe. Tot slot blijft een sterk wachtwoord het sluitstuk van je beveiliging. Kwetsbare wachtwoorden veroorzaakten immers de iCloud hack van 2014.
 

Mythe 2: De cloud is onbetrouwbaar 

99.999% betrouwbaarheid: daar streven cloud providers naar. Ter illustratie: Microsoft Azure, het zorgenkind der grote aanbieders, registreerde amper 40 uur downtime in heel 2014, goed voor 99.9354% betrouwbaarheid.
Maar die cijfers doen er niet eens toe. "Embrace failure" is een pijler van de cloud: het risico dat iets misloopt bestaat altijd. De cloudarchitectuur moet daar dus mee om kunnen gaan. Netflix werkt zelfs met Chaos Monkey, software die crashes simuleert om de Netflix-app zo tolerant mogelijk te maken voor fouten. Dichter bij kantoor worden SaaS-applicaties in kleine stukjes opgedeeld (zogeheten microservices), verspreid over meerdere webservers in verschillende zones. Al gaat een hele serverzone plat, de applicatie blijft gegarandeerd werken.
Niet overtuigd? Bedenk dan dat NASA Amazon Web Services (AWS) gebruikt voor haar missies naar Mars. Als het goed genoeg is voor NASA, waarom dan niet voor jouw bedrijf?
 

Mythe 3: De cloud is duur

Helemaal fout. De cloud is heel democratisch: grote ondernemingen drijven de innovatie van de cloud, en kleinere bedrijven genieten mee voor een zacht prijsje. Dat resulteert in opslagcapaciteit en beveiligingsniveaus die in een fysiek datapark nagenoeg onbetaalbaar zouden zijn.
Want de verborgen kost van "on-premise" IT wordt snel vergeten: installatie, licenties, onderhoud, updates, gespecialiseerd IT-personeel, enzovoort. In de cloud betaal je daarentegen enkel voor wat je gebruikt, zonder hardware-investeringen en dure updates. De bikkelharde concurrentiestrijd in de cloud trekt de prijzen bovendien jaarlijks omlaag.
 
 
----------------------- ADVERTORIAL ----------------------------

Teamleader: de handigste tool in de cloud

Met Teamleader, dé online tool voor het mkb, benut je de voordelen van de cloud ten volle. Gewoon inloggen en van start gaan, geen installatie vereist. Wil je enkel CRM, offertes en tijdregistratie? Dan betaal je ook alleen daarvoor. Extra modules en gebruikers activeer je in 1-2-3 wanneer je ze nodig hebt. Je hebt overal toegang tot je gegevens, ook mobiel, waardoor je superefficiënt werkt. Dankzij integraties met Cloudsign en Invoicecloud kunnen je klanten bovendien offertes digitaal ondertekenen en facturen betalen. Zo worden ook zij op slag fan.

Ondernemen in de cloud?

Cloud computing: voor- en nadelen voor ondernemers
Je bedrijf in de cloud, handig of niet? Welke voordelen heeft het en welke nadelen? In deze video delen ondernemers hun ervaring met en mening over cloud computing.
ondernemen-cloud-2215173441.png

5 voordelen van een werkplek in de cloud

Online strateeg Bas Helderman legt uit
Werken in de cloud betekent dat je al je documenten niet op een computer of lokale server opslaat, maar in een virtuele, online omgeving. Je...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten