Online boekhoudoplossingen voor het mkb

Welke software heb ik nodig?

19 januari 2018

Heb je besloten om over te stappen op online boekhouden? In dit artikel leggen we je uit welke hard- en software je daarvoor nodig hebt en hoe je het slim kunt koppelen aan andere systemen.

Eerste Hulp bij Online Boekhouden

Geen extra hardware

Online boekhoudsoftware is ASP-software: je hoeft het niet aan te schaffen, maar kunt het op abonnementsbasis online gebruiken. Qua hardware heb je dus niets anders nodig dan een computer of tablet waarmee je goed op internet kunt. Soms kun je het boekhoudprogramma ook vanaf je smartphone met een app bijwerken.

Behalve een abonnement op een goed online boekhoudprogramma, heb je hier dus niet zo veel voor nodig. Wel kun je het jezelf nog makkelijker maken door extra koppelingen voor je boekhoudprogramma te installeren.

Scannen

Als je nog veel papieren binnenkrijgt, is het handig om een scanner te hebben en scan-en-herken software. Dan kun je een ingekomen brief meteen inscannen en zitten de gegevens in je boekhoudprogramma. Ook kun je met je smartphone een foto maken van een document of bonnetje, om het via het herkenprogramma foutloos digitaal in je boekhoudprogramma te krijgen.

Zorg wel voor een goede scanner of camera. Eventuele echtheidskenmerken (zoals een watermerk of een serienummer) moeten zichtbaar blijven.

Salarissoftware

Heb je personeel? Dan is het wel zo handig om ook je loonadministratie te digitaliseren. Diverse software-aanbieders bieden een goed programma dat een koppeling kan maken met je boekhoudprogramma. Zo hoef je ook deze gegevens niet meer over te tikken. 

Vanuit de salarissoftware worden je loonstroken en jaaroverzichten gegenereerd en worden je belastingen berekend. Vaak kunnen je personeelsleden via dit programma ook zelf vrije dagen aanvragen, zich ziek melden en een HR-dossier opbouwen. Daarmee kun je je hele personeelsadministratie digitaliseren. Het geeft je ook handig overzicht in je personeel: bijvoorbeeld over de loonkosten per werknemer of hun ziektehistorie.

Webshop

Heb je webwinkel of wil je een webwinkel openen? Het is dan wel zo handig als de software van je webshop een koppeling kan aangaan met je boekhoudprogramma. Voor webshops is het ook belangrijk dat er creditfacturen worden opgesteld. Een consument die iets online koopt, heeft namelijk een bedenktijd en mag het artikel nog terugsturen. Het is dan wel zo makkelijk als je de aankoop weer snel uit je administratie kunt halen.

Belastingaangifte

Vanuit sommige boekhoudprogramma’s kun je meteen aangifte voor de inkomstenbelastingbelasting (IB) en vennootschapsbelasting (VPB) doen. Maar daar betaal je natuurlijk wel voor. Als jij liever samenwerkt met een accountant die aangifte voor je doet, heb je dit niet nodig. Anders kun je kiezen voor een basic boekhoudprogramma met een koppeling met een IB en VPB-programma. Van daaruit doe je gemakkelijk je aangifte.

Rapportages

Wil je meer informatie uit je boekhouding halen om op die cijfers te kunnen sturen? Bijvoorbeeld professionele rapportages, prognoses, managementsheets of jaarrekeningen? Daarvoor kun je een koppeling maken tussen je boekhoudsoftware en extra rapportagesoftware. Ook dit kan meestal met een add-on of extra app. 

Rapportagesoftware kan je administratie omzetten in overzichtelijke grafische tabellen of grafieken. Je kunt de rapportagesoftware zo instellen, dat je altijd precies ziet wat je wil zien. 

ERP/CRM

Werk jij met een CRM-systeem? Ook dit programma kan vaak makkelijk worden gekoppeld aan je boekhoudprogramma. Zo heb je de gegevens van klanten altijd up-to-date in je systemen. Hetzelfde geldt voor de overkoepelende ERP-systemen. Vraag je softwareleverancier om een zo makkelijk mogelijke koppeling te maken met je online boekhoudprogramma. 

Foto Goldy/ freedigitalphotos.net

Auteur

Marlou Visser