Tools om tijd te besparen: heb jij er tijd voor?

Hoe ‘less is more’ je echt vooruit kan helpen

21 november 2018 27 augustus 2021

Je kent het wel: ‘handige online oplossingen’ waar je ‘direct’ tijd en geld mee kunt besparen. In hoeverre hebben ze jou vooruit geholpen? Het huidige overaanbod aan technologie, gadgets en tools kan verlammend werken, waardoor juist kostbare tijd verloren gaat.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Vooruitgang

We zijn op zich blij met vooruitgang: de tijd waarin je het moest doen met vulpen en rolodex is voorbij. Voor elke afdeling van je bedrijf, in welke sector dan ook, bestaan gepaste hardware- en software-oplossingen om processen eenvoudiger te maken. Maar wordt het er werkelijk eenvoudiger door?

Meer is minder

In The paradox of Choice – why more is less claimt psycholoog Barry Schwartz dat een overvloed aan keuzes consumenten extra stress en angst bezorgt. “Autonomie en keuzevrijheid zijn essentieel voor ons welzijn, en keuzes zijn essentieel voor vrijheid en autonomie. Maar hoewel Amerikaanse consumenten vandaag de dag meer keuze hebben dan ooit, en dus meer vrijheid en autonomie, lijken ze daar absoluut niet gelukkiger van te worden, integendeel.”

Bij bedrijfsapplicaties geldt dat ook. Het overaanbod maakt het steeds moeilijker om een perfect fit te vinden, laat staan de optimale manier om die te gebruiken. Zo dreigen efficiency tools net het tegendeel te bereiken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Goed gebruik

Alle beschikbare technologie ter wereld is zinloos als je het verkeerd gebruikt. Neem Excel bijvoorbeeld: sterk als rekenblad, maar vaak misbruikt voor klantenbeheer, facturatie en boekhouding tot zelfs het volledige salesproces. Alsof je een hamer gebruikt om een boom om te zagen.

Het overgrote deel van het mkb gebruikt ook nog eens gespecialiseerde facturatie­- en boekhoudsoftware. Speciaal ontwikkeld met een specifiek doel voor ogen. Vaak heeft deze software één groot nadeel: je kunt ze alleen naast elkaar gebruiken en ze kunnen nauwelijks data uitwisselen. Voeg daaraan nog de eindeloze lijst met tools toe die bedrijven gebruiken om hun contacten, producten en projecten te beheren, en het wordt snel duidelijk waar de schoen wringt.

Draagvlak

Wordt er binnen jouw onderneming soms nieuwe software aangeschaft zonder dat er echt draagvlak voor is? Tijd om daar iets aan te veranderen. Het levert namelijk weinig op. Mensen gebruiken de software dan niet of op een verkeerde manier, waardoor er veel tijd verloren gaat. Uiteindelijk zie je door de bomen het bos niet meer. Bovendien wordt het moeilijk om collega’s de juiste of meest recente informatie te bieden als die overal verspreid staat.

Universele oplossing

Er bestaan enorm veel tools die een oplossing bieden voor een individueel probleem, maar daar heb je uiteraard niks aan als ze je niet helpen om sneller of efficiënter te gaan werken. Wanneer je moet beslissen of je tools al dan niet gaat gebruiken, overweeg je best een aantal criteria: zal ik hiermee een echt probleem oplossen? Helpt het ons tijd en geld uit te sparen? Of zorgt het voor dubbel werk?

Gripp biedt een antwoord op deze vragen met een online oplossing voor de dagelijkse problemen van het mkb. Van het beheren van leads en klanten tot het opvolgen van je salesactiviteiten en projecten: Gripp geeft je alle gegevens die je nodig hebt – allemaal op een plek, terwijl de vele integraties ervoor zorgen dat je nooit meer dubbel werk levert.