Waarom het mkb rijp is voor de overstap naar de cloud

Column Floris van der Berg | Voordelen cloud computing

15 april 2016

Cloud computing kan voor een bedrijf ingrijpende veranderingen tot gevolg hebben. Uiteenlopende bedrijven hebben al de transitie gemaakt naar de cloud, van kersverse startups tot historische familiebedrijven. Zij hebben al kunnen profiteren van de voordelen van een eigen cloudomgeving. Toch wordt de integratie met de cloud nog slechts door een kleine 23 procent uit het midden- en kleinbedrijf benut.

Kantoor in de cloud

Uit een recente studie van SaaS-leverancier Odin is gebleken dat de markt voor cloudoplossingen in Nederland jaarlijks met ongeveer 11 procent groeit. Dat zijn tegenvallende cijfers wanneer dit wordt vergeleken met een verwachte stijging met 26 procent voor het jaar 2015 ten opzichte van 2014. Voor de bedrijven die nog steeds terughoudend zijn ten opzichte van cloud computing hebben we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij gezet.

Lagere kosten

Eén van de meest voor de hand liggende voordelen van werken in de cloud is kostenbesparing. Door middel van cloud computing maakt men maximaal gebruik van de beschikbare hardware binnen het bedrijf.  Virtualisatie verhoogt namelijk de capaciteit van de fysieke server, waardoor men meer met minder kan doen. Dit komt doordat de fysieke servers worden vervangen door servers die elders in een datacentrum staan.

Het voordeel hiervan is dat een bedrijf in het MKB een verlaging realiseert in opslag, energieverbruik en IT benodigdheden. Dat betekent ook een verlaging van de kosten met betrekking tot installatie, hardware, software en onderhoud. Juist voor de wat kleinere bedrijven zijn deze kostenbesparingen van essentieel belang.

Betere samenwerking

Samenwerken wordt nu nog makkelijker in de cloud. Het biedt namelijk de mogelijkheid om aan dezelfde bestanden te werken en deze op te slaan vanuit een centraal punt. Een voorbeeld van een programma dat co-creatie in de cloud mogelijk maakt is Google Drive. Het biedt de mogelijkheid om documenten te uploaden, te bewerken en opmerkingen te plaatsen. Daarbij kunnen er toegangsrechten per gebruiker worden toegewezen wat bijvoorbeeld een projectmanager in staat stelt om direct inzage te hebben in de actuele stand van zaken. Dit maakt het mogelijk om de individuele voortgang te bekijken en af te stemmen. Dat is nog eens efficiënt werken.

Verhoogde flexibiliteit

Een van de meest aanlokkelijke voordelen van werken met een private cloud hosting, zijn de mogelijkheden om toegang te hebben tot informatie vanuit elke werkplek op elk gewenst tijdstip. We leven in een mobiele wereld. De tijden dat er bepaalde bestanden niet meer toegankelijk zijn via de server of vast zitten op één enkele harde schijf zijn voorbij.

Inspelend op de toenemende gemakken van het ‘nieuwe werken’, is de toegankelijkheid van documenten in afwezigheid van werknemers op kantoor essentieel. Zoals eerder aangeven, maakt het niet alleen de werknemers flexibeler als het gaat om de werkplek, maar is het ook een belangrijke managementtool voor managers om vinger aan de pols te houden.

Conclusie

De cloud biedt voor het midden- en kleinbedrijven nieuwe mogelijkheden via vaak een simpele integratie. Bedrijven hebben de keuze om deze integratie over te laten aan verscheidene providers. Voor het gebruik van een eigen cloudomgeving betaalt men een vast bedrag per maand. Hierdoor worden de kosten beheersbaar en meer voorspelbaar.

Mkb-bedrijven kunnen voordeel behalen door hun backoffice processen te integreren met een eigen cloudomgeving. Hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos voor de ondernemer, van het integreren van boekhoudkundige verwerkingen tot aan volledige documentenopslag in de cloud.

Meer weten over de praktische voordelen van cloud computing? Download onze whitepaper 'Benut je online kansen: cloud computing'.

Auteur

Floris van der Berg