Waarom heb jij eigenlijk nog geen Virtual Assistant (VA)?

Column Esther Jacobs | GEEN EXCUSES MEER!

05 februari 2018

Ik weet zeker dat je veel tijd, geld en energie kunt besparen als je een half uur de tijd neemt om dit te regelen. En ik ga je helpen. Eerst even alle misverstanden uit de weg helpen en dan geef ik je alle tips die je nodig hebt om een VA te regelen.

Als je wilt, kun je op 3  april zelfs in Utrecht komen speed daten met een aantal VA’s uit Oost Europa die (graag!) voor $5 per uur voor je aan de slag gaan!

Wat is een Virtual Assistant?

Een VA is een assistent die via internet voor jou werkt. Die klussen doet waar je niet aan toekomt, die je zelf vervelend vindt om te doen of waar jouw tijd simpelweg te kostbaar voor is. Je hebt Nederlandse assistenten, die over het algemeen van een hoger niveau zijn en tegen Nederlandse tarieven werken, maar je hebt ook Engelstalige assistants uit bijvoorbeeld Oost Europa, die prima gekwalificeerd zijn en die soms al voor $5 per uur jouw werk uit handen kunnen nemen!

Dat is toch niets voor mij…

Iedereen kan een VA inhuren: ondernemers, freelancers, huisvrouwen, studenten… Het is ideaal voor mensen die veel willen doen en weinig tijd hebben. Die geen personeel in vaste dienst willen, maar wel graag met anderen samenwerken. Die klussen hebben die makkelijk uit te leggen zijn en liefst een repeterende aard hebben. Wiens werk in het Engels gedaan kan worden en die via internet kunnen communiceren. Wiens eigen tijd meer waard is dan het bedrag waar je voor uitbesteedt. (Kortom: voor iedereen wiens tijd meer waard is dan $5 – $10 per uur).

Te duur!

Als jij je administratie zit te doen; bonnetjes invoeren in Excel, of visitekaartjes overtypen of andere werkzaamheden die weinig inspirerend of zelfs energieslurpend zijn, wat zou het je waard zijn om iemand anders dat te laten doen? Laten we het omdraaien: wat is jouw tijd waard? Wat verdien je als je dat uur aan andere dingen kunt besteden? Hoe je jouw tijd ook waardeert, grote kans dat uitbesteden van de werkzaamheden je niet alleen meer tijd en dus geld oplevert, maar vooral ook meer energie: want nu kun je je focussen op dingen die je leuker vindt, waar je (meer) mee verdient en/of die direct met jouw doel te maken hebben, in plaats van een bijproduct of administratieve verplichting. Je kunt al klusjes uitbesteden vanaf $5 per klusje of per uur. Oh ja, de mensen die tegen deze tarieven werken, doen dat graag. Leraren en sommige professionals in Oost Europa of Azië verdienen soms niet meer dan $200 per maand. Voor hen kan jouw $5 het verschil maken tussen een leven in armoede en net iets luxer. Dus wat houdt je tegen?

Wat zou ik moeten uitbesteden?

Alle handelingen die veel tijd kosten, herhalend van aard zijn en die je makkelijk kunt uitleggen, kun je uitbesteden, zolang het via internet te doen is en in het Engels. Denk bijvoorbeeld aan je:

 • Administratie, bonnetjes invoeren etc.

 • visitekaartjes invoeren

 • website en of webshop opzetten/ onderhouden/ beheren

 • ontwerp van presentaties, visitekaartjes, boeken, flyers etc.

 • foto- en video bewerking

 • opzetten en beheren van projecten, procedures, FAQ’s en andere admin

 • maken en verzenden van nieuwsbrieven

 • social media posts

 • Statistieken beheren en management rapporten maken

 • Onderzoek doen voor artikelen etc.

 • Affiliate links maken en beheren

 • Audio of video bestanden uittypen.

 • Youtube videos ondertitelen, taggen etc.

 • Digitaliseren en organiseren van archieven

 • Proofreading, edits maken en/of checken en en voorandere grote documenten

Zit er al iets tussen voor je? Maak eens een lijstje van de projectjes die al lang op je ‘ooit als ik tijd heb’ to-do-list staan.

Hoe kom je aan een VA?

Er zijn een aantal websites/platforms waar allerlei soorten professionals hun services aanbieden. Vaak staan daar ook Virtual Assistants tussen: mensen die van alles kunnen. Maar je kunt natuurlijk ook een specialist inhuren voor een specifieke klus. Ik gebruik vaak upwork.com, jobrack.eu en fiverr.com; laat je inspireren.

Ik heb geen tijd zo iemand te zoeken / in te werken / projecten uit te besteden

Tomothy Ferriss stelt In zijn beroemde ‘Four Hour Workweek’ voor: als we nu eens veel dingen gewoon NIET meer doen, andere dingen uitbesteden en het beetje werk wat er overblijft zoveel mogelijk automatiseren, dan hebben we tijd voor leuke(re) dingen. Dat uitbesteden, dat hebben we nog niet allemaal onder de knie.

Veel succes met het selecteren en werken met jouw VA!