Checklist laptop kiezen

Waar moet je op letten met dit enorme aanbod

27 oktober 2017 25 juni 2019

Hoe kies je een nieuwe laptop in het enorme aanbod in de diverse (web)winkels? Wij helpen je een handje op weg met deze checklist. En als je dan nog steeds geen keuze hebt weten te maken, volgt een interessante suggestie.

Ben je in de markt voor een nieuwe laptop? Maak de juiste keuze door eerst onderstaande vragen te beantwoorden. 

1. Ga je het apparaat vooral zakelijk of privé gebruiken?

Zoek je een nieuwe laptop voor je zaak of om vooral privé te gebruiken? Voor veel ondernemers zal de laptop zowel voor werk als privé gebruikt worden. Ben je in je vrije tijd een fervent gamer? Houd er rekening mee dat je nieuwe laptop het vereiste vermogen heeft. En gebruik je hem voor de zaak, al is het maar zo nu en dan, zorg dan dat hij alle benodigde software moeiteloos aan kan én optimaal beveiligd is om je gevoelige bedrijfsinformatie te beschermen. 

2. Waar ga je de laptop vooral gebruiken?

Wil je niet alleen op de zaak en onderweg goed uit de voeten kunnen met je nieuwe device maar er ook lekker mee op de bank of in de tuin kunnen werken? Dan zou een 2-in-1 device wel eens een goede optie kunnen zijn. Deze tover je razendsnel om van laptop naar tablet en andersom.  Heb je daarentegen een vaste werkplek, kies dan voor een laptop die je eenvoudig uit kunt breiden met externe apparatuur. 

3. Hoe groot moet je beeldscherm zijn?

Hoe kleiner hoe makkelijker mee te nemen. Maar werk je veel met je laptop, kies dan zeker geen te klein scherm. Dan is de kans namelijk groot dat je last van je ogen, rug en schouders krijgt. Wil je het beste van twee werelden? Kies dan een laptop die eenvoudig aan een groot scherm te koppelen is. 

4. Hoelang moet je batterij minimaal meegaan?

Er is niets zo frustrerend als onderweg naar de klant of nog erger – midden in een presentatie – met een lege batterij geconfronteerd te worden. Heb je geen laadstation bij je en is er geen stopcontact in de buurt, dan kun je simpelweg niet verder. Bedenk dus even hoe lang je gemiddeld onderweg bent per dag en waar je tussendoor je batterij op kunt laden. Op basis hiervan bepaal je de minimale accuduur. 

5. Welke apps en software heb je nodig?

Let op: soms kun je op je nieuwe laptop ineens niet meer je favoriete apps en/of de voor je zaak noodzakelijke software gebruiken. Maak daarom een lijst van de voor jou onmisbare applicaties en toepassingen en controleer of het device van je keuze deze aan kan. 

6. Hoe belangrijk is design?

Hoe je het ook wendt of keert, je laptop zegt iets over jou. Moet hij vooral functioneel zijn of vind je het ook belangrijk dat hij er mooi uitziet? Betaal in het eerste geval vooral niet voor een (te) duur design; lever in het tweede geval niet in op uitstraling. Je krijgt namelijk ook zakelijk gezien niet een tweede kans voor een eerste indruk.