Veel misvatting bij ondernemers over kredietverzekering?

Interview met Johan Geeroms - Hoofd Risk Underwriting - Euler Hermes

05 april 2019

Je was er nog zo blij mee. Die mooie, nieuwe klant. De eerste opdrachten zijn prima afgehandeld. En nu ligt u er wakker van. Een flinke nota die maar onbetaald blijft. Dat is lastig, want je hebt het geld hard nodig om nieuwe voorraad in te slaan.

Onheil rondom wanbetaling is met een kredietverzekering te voorkomen. Maar wat blijkt: veel ondernemers denken dat ze te klein zijn voor een kredietverzekering. Ze denken dat het specifiek bedoeld is voor grote ondernemingen. Zo zijn er meer misvattingen. Ik neem ze graag met je door:

Alleen voor grote bedrijven

De omvang van een bedrijf doet er niet toe. Als de marges klein zijn, bijvoorbeeld 5%, en een factuur van € 20.000 wordt niet betaald dan zijn er tonnen omzet nodig om dat verlies te compenseren. Het kan dus slimmer zijn om (bepaalde) debiteurenrisico’s af te dekken.

“Het is maar dat je het weet. Pas dan kan je op basis van juiste argumenten keuzes maken. Onze kredietverzekeringen zorgen ervoor dat je kan rekenen op het geld van uitstaande nota’s. Die zekerheid geeft je de (financiële) ruimte om je te concentreren op de verdere uitbouw van je business.”

De verzekering is veel te duur

Hoeveel ondernemers zijn er niet die denken dat de premie wel 1 of 2% van de omzet is. In werkelijkheid ligt het premiepercentage vaak veel lager. Het hangt af van allerlei variabelen, bijvoorbeeld in welk land u zakendoet en welk risicoprofiel je klant heeft.

Het levert me veel werk op

Wist u dat Euler Hermes een verzekering heeft waarbij je op al uw klanten standaard blinde dekking krijgt? Kortom, een product waar je geen omkijken naar heeft. Euler Hermes ontzorgt je hiermee.

Ik moet alles verzekeren

Het is echt niet nodig al je omzet te verzekeren. Er is veel maatwerk mogelijk. Stel, je hebt enkele kredietwaardige bedrijven als klant. Je acht de kans klein dat ze omvallen. Zulke klanten kunt je eenvoudigweg uitsluiten.

Waarom zou je een kredietverzekering afsluiten?

Hoe gezond je bedrijf er ook voor staat, denk nooit dat de markt geen verrassingen voor je in petto heeft. Uit de meest onverwachte hoek kunnen spoken opduiken. Misschien doe je zaken met de UK? Zag je de Brexit aankomen? Of neem een handelsboycot of beschermingsmaatregel; ze zijn zo afgekondigd. Of neem een groot bedrijf aan de andere kant van de wereld dat omvalt. Door het domino-effect dat ontstaat, treft het ook jou opeens. Denk nooit ‘dat overkomt mij niet’.

Natuurlijk waarschuwen we bedrijven als we zien dat ze te afhankelijk zijn van een enkele grote klant. Het komt vaker voor dan je denkt. Laat zo’n klant het opeens afweten, dan kan de continuïteit van het bedrijf in het geding komen. Wij bieden daarom ook verzekeringen voor bedrijven die het wegvallen van omzet opvangt als plotseling een grote afnemer omvalt.

We kennen als geen ander de risico’s waarmee je te maken hebt. En we begrijpen dat jouw cashflow goed moet blijven stromen. Of je nu zakendoet in binnen- of buitenland, wij bieden jou de zekerheid die nodig is voor wins