Waar moet je op letten bij een zakelijke autoverzekering?

04 november 2019

Als ondernemer is het soms noodzakelijk om over een zakelijke auto te beschikken. Zo verhoog je je eigen mobiliteit en is het leggen van contacten met klanten een stuk eenvoudiger. Als je een nieuwe auto op het oog hebt, zal je je vast afvragen of een zakelijke autoverzekering echt nodig is en wat daar dan de voordelen van zijn. Waar moet je bovendien op letten als je een zakelijke autoverzekering afsluit? In dit artikel geven wij graag advies en enkele handige tips bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering.

Wanneer is een zakelijke autoverzekering echt nodig? 

Het is niet altijd noodzakelijk om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Dit hangt helemaal af van de boekhouding van jouw bedrijf. Als je de auto in de boekhouding van het bedrijf zet, zal deze direct als bedrijfsauto gezien worden. In de wet staat dat iedere bedrijfsauto over een zakelijke autoverzekering moet beschikken. Hierbij gelden verder dezelfde regels als bij een particuliere verzekering; de auto moet minimaal WW verzekerd zijn, voordat deze de weg op mag. Als de auto op je eigen naam staat, mag deze gewoon over een particuliere verzekering beschikken. 

Een zakelijke autoverzekering kent veel voordelen. Zo mag je vaak ook privé rijden met de bedrijfsauto’s. De verzekering is dan ook gewoon geldig. In de meeste gevallen is een zakelijke autoverzekering duurder dan een particuliere verzekering. Dit komt omdat deze verzekering een veel betere dekking voor zakelijk gebruik biedt. Hou wel in je achterhoofd dat je de premie van de verzekering van de belasting mag aftrekken. Hierdoor ben je vaak uiteindelijk juist goedkoper uit. Zo hou je geld over die je in je onderneming kan steken. 

Autoverzekering vergelijken: waar moet ik op letten? 

Als je overweegt om een zakelijke autoverzekering af te sluiten is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Net als bij een particuliere verzekering raden wij aan om de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Vaak zit er veel verschil in de hoogte van de premies en de voorwaarden in de verzekeringspolis. Hierbij zijn enkele dingen belangrijk, wij zetten ze voor jou op een rijtje: 

  • Hoeveel ga je uiteindelijk betalen? Natuurlijk speelt geld een grote rol in dit verhaal. Zeker als beginnend ondernemer wil je niet te veel betalen voor jouw zakelijke autoverzekering. Autoverzekering vergelijken kan jou hierbij helpen. Wees niet bang: dit betekent echt niet dat je zelf heel wat uren in het doen van research moet steken. Tegenwoordig zijn er heel wat online vergelijkingstools die het mogelijk maken om snel de goedkoopste verzekeraar te vinden. Zo betaal je nooit te veel! 

  • Kies een passende dekking. Ook bij een zakelijke autoverzekering is het belangrijk dat je niet over- of onderverzekerd op de weg gaat. Bij een nieuwe auto raden we eigenlijk bijna altijd een allrisk verzekering aan. Oudere auto’s zijn deze hoge premies echter gewoon niet waard. Kies daarom ook voor een WW of WW casco + verzekering als de auto of bestelbus al op leeftijd is. Zo bespaar je een hoop onnodige kosten. 

  • Laat je niet misleiden door acties en hoge kortingen. Sommige advertenties klinken als muziek in de oren. Ons motto is echter: klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit ook meestal zo. Bekijk deze ‘leuke’ acties dan ook zorgvuldig en lees de kleine lettertjes zorgvuldig door. Zo voorkom je dat die aantrekkelijke korting over een paar maanden opeens een monsterlijke premie wordt!