Wat als ik een fiets wil leasen in plaats van een auto?

Dit zijn de voor- en nadelen van zakelijk fietsen voor je eigen bedrijf

05 januari 2020

Onze mobiliteit moet verduurzamen. Het promoten van de (elektrische) fiets past hier goed bij. Zakelijke fietsen voor je eigen bedrijf wordt daarom aantrekkelijker gemaakt. Wat zijn de financiële mogelijkheden met de fiets?

Eerste hulp bij belastingzaken

In principe is een fiets van de zaak nu al mogelijk, maar het gaat niet eenvoudig. Je moet bijvoorbeeld kiezen voor het leasen van een auto of een fiets. Niet alle afstanden kun je overbruggen met een fiets, dus kies je liever voor een leaseauto. Wat zijn de voorwaarden in 2020 en is het ook echt voordelig?

Hoe ziet het leasen er fiscaal uit?

Er zijn geen subsidie voor zakelijk fietsen, maar net als met de auto van de zaak krijg je een fiscale bijtelling. Deze bedraagt 7 procent van de nieuwwaarde van de fiets of de e-bike. Een fiets van de zaak gaat aan bijtelling dus een paar euro per maand kosten. De nieuwe fietsregeling valt onder de vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling uit het Belastingplan 2019. Nu zit er nog een zeer complexe boekhouding achter het leasen van een fiets en dat wordt dus eenvoudiger vanaf 1 januari 2020.

Wat zijn de veranderingen per 2020:

  • Je hoeft geen kilometeradministratie meer bij te houden;

  • Tot 2020 moet je een splitsing maken tussen de kosten van het onderhoud en de verzekering. Nu worden de kosten naar verhouding nog toegekend aan zakelijk en privé;

  • Geen complexe berekeningen en administratie meer.

Hoe ziet de oude fietsregeling eruit?

Over de privé gereden kilometers moet er nu privé worden afgerekend. Voor de auto van de zaak blijven de kosten voor privégebruik beperkt tot de fiscale bijtelling. Voor de leasefiets ziet het er fiscaal anders uit. Aan het eind van het jaar kun je op basis van de zakelijk en de privé gereden kilometers een splitsing maken. Je hebt bijvoorbeeld 80% zakelijk gereden en dus 20% privé.

Aftrek zakelijke fiets: wat kost de leasefiets aan bijtelling per maand?

De aanschafprijs van de fiets is bijvoorbeeld €1.600. Uitgaande van een inkomen in de hoogste belastingschijf in 2020, bedraagt de belastingdruk 49,5%. In dit geval bedraagt de bijtelling: €1.600 x 7% = €112 x 49.5% = €55,44 / 12 = €4,62 per maand aan bijtelling.

De gunstige regeling voor de zakelijke fiets stimuleert dat er meer zakelijke kilometers gefietst worden. Dit is beter voor het milieu en past goed in het streven naar een duurzamere samenleving.