Hoe werkt de nieuwe WAB wetgeving voor ondernemers?

Dit zijn de gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans

01 mei 2020

Op 1 januari 2020 zijn de spelregels op de arbeidsmarkt veranderd met de introductie van een nieuwe wet: WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans). Wat voor gevolgen heeft dit voor ondernemers?

De WAB wetgeving is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat er minder verschil is tussen flexibele krachten en vaste medewerkers. Voor de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, hadden flexwerkers vaak minder rechten en slechte arbeidsvoorwaarden. De overheid vond het dan ook tijd voor nieuwe wetgeving. De WAB maakt het aantrekkelijker om mensen in vaste dienst te nemen.

WAB wetgeving 2020: hoe werkt het?

De WAB wetgeving beperkt de flexibiliteit van je personeelsbestand doordat oproepkrachten meer zekerheid hebben op werk en inkomen. Daarnaast krijgen payrollers gunstigere arbeidsvoorwaarden en een betere rechtspositie. Tegelijkertijd wordt het goedkoper om mensen in vaste dienst te nemen, je betaalt als werkgever namelijk minder WW-premie.

Meer zekerheid voor oproepkrachten

De nieuwe WAB wetgeving bepaalt dat je oproepkrachten minimaal vier dagen van tevoren moet laten weten dat ze nodig zijn op de werkvloer. Als je binnen die vier dagen voor het werk alsnog afzegt, moet je het afgesproken aantal uren wel uitbetalen.Let op: je bent verplicht om oproepkrachten na twaalf maanden een vast contract aan te bieden.

Betere voorwaarden voor payrollers

Huur je medewerkers in door middel van payrolling? Dan ben je verplicht om ze minimaal gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden te geven als die van een vaste medewerker. Als je een payroll bedrijf inhuurt, moet je dus aan hen doorgeven welke voorwaarden jij binnen je bedrijf hanteert.

Ketenregeling volgens de WAB wetgeving

Sinds de invoering van de WAB wetgeving in 2020 mag je een medewerker maximaal drie tijdelijke contracten van totaal maximaal drie jaar geven. Daarna moet je hem of haar in vaste dienst nemen. Vroeger was dit drie contracten in twee jaar.

Verder wordt de tijd tussen twee contracten bij cao verkort tot drie maanden bij tijdelijk terugkerend werk. Dit geldt alleen als het werk maximaal negen maanden per jaar wordt gedaan.

Ontslag na Wab: transitievergoeding en cumulatiegrond

Wist je dat de WAB wetgeving ook invloed heeft op de manier waarop je mensen kunt ontslaan? 

  • Aan de ene kant moet je vanaf dag 1 een transitievergoeding betalen van maximaal € 84.000 bruto.

  • Aan de andere kant wordt het makkelijker om mensen te ontslaan wanneer je meerdere ontslaggronden hebt die hier voldoende aanleiding geven. Dit heet de cumulatiegrond.