Subsidienieuws: Oost-Nederland wil eigen cultuurfonds

15 december 2009

Het rijksgeld voor cultuur moet rechtvaardiger verdeeld worden. Daarom moet Oost-Nederland een eigen cultuurfonds krijgen. Dat is de strekking van een manifest dat twee gedeputeerden van de provincies Gelderland en Overijssel aan minister Plasterk van OCW hebben aangeboden. Via een eigen cultuurfonds willen zij opvallende initiatieven ondersteunen, talent stimuleren en grote festivals promoten.

De provincies Gelderland en Overijssel en de steden Apeldoorn, Arnhem, Enschede, Hengelo, Nijmegen en Zwolle zijn het er niet mee eens dat momenteel ongeveer de helft van het rijksgeld naar Amsterdam gaat. Verder gaat een groot deel naar de steden Den Haag, Rotterdam en Utrecht en de rest wordt verdeeld over het noorden, oosten en zuiden van Nederland. Het manifest is een alternatief voor het advies van de Raad voor Cultuur, waarin gesproken wordt over een andere verdeling van het rijksgeld voor cultuur.

Via een eigen cultuurfonds voor Oost-Nederland willen de initiatiefnemers onder meer kleinere theater-initiatieven subsidiëren, werkplaatsen en productiehuizen, festivals en manifestaties, samenwerkende podia en bijzondere programma’s en projecten op gebied van onder andere cultuurhistorie, erfgoed en amateurkunst. Het fonds krijgt bij voorkeur zowel publiek als privaat geld: Rijk, provincie, gemeenten, maar ook bedrijven of private cultuurfondsen, zoals VSBfonds (VSB) en Triodos Cultuurfonds (TRIODOS).

Auteur

Onno Bieleman