Oplopende premie zorgt voor klagend bedrijfsleven

Hoge zorguitgave zorgt mogelijk voor lastenverzwaring

15 december 2009

Voor ondernemers dreigt een lastenverzwaring van 1,5 mrd euro in 2008 door hogere zorguitgaven, meldt het Financieel Dagblad donderdag. De stijging van zorgpremies voor werkgevers verhoogt de loonkosten en zet de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven onder druk.

Brief aan minister-president

De voormannen van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben hierover woensdag een brief gestuurd aan minister-president Jan Peter Balkenende. 'De afwenteling op werkgevers van 50% van de zorguitgaven ontpopt zich als een directe loonkostenversneller', schrijven de werkgeversvoormannen. Zij waarschuwen voor 'schadelijke economische gevolgen voor de concurrentiepositie van bedrijven en de participatiemogelijkheden van mensen op de arbeidsmarkt'.

Bijdrage bevroren

De werkgevers willen dat hun bijdrage in de ziektekostenverzekering wordt bevroren, omdat ondernemers geen invloed kunnen uitoefenen op de oplopende uitgaven aan gezondheidszorg. Bij een bevriezing van de werkgeversbijdrage zou een groter deel van de zorgrekening bij werknemers terechtkomen.

Bron: Nu.nl