Beleggen in innovatie en creativiteit nieuwe trend

Intellectueel eigendom mogelijk nieuwe trend in beleggingswereld

15 december 2009

Doorgaans kan een belegger die een nieuwe trend vroeg oppikt meer verdienen. Dat heet het ‘early mover advantage’. Naast de bekendere ‘nieuwe’ investeringsgebieden als opkomende markten, energiebehoefte, duurzaamheid en klimaatverandering, voorspelt het Financieele Dagblad dit weekend in de weekendbijlage FD Geld een mogelijk volgende trend: de volgende beleggingsthema’s zijn mogelijk creativiteit, innovatie en het vermogen om snel te veranderen. Beleggen in intellectueel eigendom heeft de toekomst.

Het FD wijst erop dat managementgoeroes als Richard Florida (The rise of the creative class) en Kjell Nordström en Jonas Ridderstråle (Karaoke capitalism) al langer lijken te hinten op de trend.

Nieuwe vorm van beleggen

Beleggen in creativiteit kan via beursgenoteerde, creatieve bedrijven maar je kan ook direct in intellectuele rechten beleggen. Dit is echter een nog zeer nieuwe manier van beleggen en het is nog even zoeken naar de juiste vorm.

Auteursrecht

Er zijn al wel beleggingsfondsen voor bijvoorbeeld kunst, muziek en bijzondere wijnen. Het gaat hierbij vaak om een deelgebied van intellectuele rechten; de auteursrechten. Auteursrecht ontstaat automatisch bij de schepping van een nieuw en uniek werk en hoeft niet te worden geregistreerd. Het is interessant als je het intellectuele eigendom van de vinding, het idee, los kunt zien van het product of het werk. Je kan dan bijvoorbeeld beleggen in de stijl van een schilder, en de uitbating daarvan, in plaats van in de daadwerkelijke werken van dezelfde schilder.

Netwerken

Om goed in te kunnen schatten wat de waarde is van een intellectueel recht, is het van belang om toegang te hebben tot een groot kennisgebied met veel specialisaties. Kennis van de zakencultuur in een bepaalde sector, productietechnieken, jurisdictie en bescherming van de specifieke rechten zijn van groot belang.

Een goed netwerk is daarom van belang om tot een goede beleggingspropositie te komen. Ook is kennis van het beschermen van intellectueel eigendom onontbeerlijk.

Bron: Het Financieele Dagblad

Auteur

Henk van Amerongen