Mogelijke recessie lijkt geen probleem voor horeca

Nederlandse horecaondernemers zien 2008 met vertrouwen tegemoet

15 december 2009

Nederlandse horecaondernemers verwachten geen ernstige nadelen te ondervinden van een mogelijke recessie. Uit onderzoek van HTC Horeca & Catering Adviescentrum blijkt dat slechts 4,9% vreest in 2008 een recessie te moeten doorstaan. 26% verwacht in 2008 een beter economisch klimaat en 54% verwacht dat de bedrijfsomstandigheden hetzelfde zullen blijven.

Maatregelen

Mocht er een recessie komen, zullen de meeste horecaondernemers snijden in het personeelsbestand. (24,5%).

Andere maatregelen zouden, zijn: bezuinigingen op de inkoop (23,5%), verbetering technologie/hogere efficiency (19,4%) en harder concurreren/scherpere prijzen (15,3%).

Obstakels

Het onderzoek laat verder zien dat horecaondernemers de kosten door wet- en regelgeving als het grootste obstakel beschouwen voor een gezond bedrijfsresultaat (33,9%). Andere bedreigingen zijn: gebrek aan goed personeel (24,3%) en scherpere concurrentie (11,3%). De belangrijkste kansen liggen volgens de horecaondernemers bij algemene welvaart (21,5%), jonge klanten die meer willen besteden en meer uitgaan (20,7%) en promotie via het internet (19,8%).

Bron: MKBnet