Huidig innovatiebeleid faalt

Te weinig innovatiesubsidies naar mkb

15 december 2009

De subsidie voor innovatie gaat te veel naar grote bedrijven en te weinig naar kleine ondernemingen. Daardoor komen veel uitvindingen niet van de grond, en loopt Nederland een hoop geld mis. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een advies.

Volgens de Raad komt het verschil voornamelijk door verkeerd innovatiebeleid van de overheid. 'Het is gewoon te lastig voor veel ondernemers', zegt de woorvoerder van de WRR. 'Je moet allerlei formulieren invullen, dat kost tijd. Grote bedrijven weten wel hoe ze daar mee om moeten gaan. Maar de zelfstandige ondernemer lukt het vaak niet, en die laat het dan maar zitten.'

Het gevolg is dat Nederland hoog scoort op het aantal uitvindingen per persoon, maar dat het Nederlandse bedrijfsleven er stukken minder goed in slaagt die ideeën te vermarkten. Uiteindelijk blijft Nederland daardoor in Europa achter als innovatief land, zo concludeert de Raad op basis van eerdere onderzoeken en gegevens uit Europese databanken.

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken ontvangt vandaag officieel de bevindingen van de Raad. Maar gisteren gaf zij als reactie al aan meer aandacht te gaan geven aan de innovatieve ondernemers. Ze wil alleen nog wel met de Raad in overleg over enkele details. 'Het rapport stelt bijvoorbeeld dat je bedrijven de ruimte moet geven voor innovatie. Maar van de andere kant moeten wij weer duidelijk doelen stellen. Daarover wil de minister nog wel in overleg', zei haar woordvoerder.

MKB-Nederland reageerde verheugd op het rapport. 'We roepen dit al jaren', zei Rik Mooijweer, staatssecretaris technologiebeleid. 'Het gaat nog veel om hoogtechnologische kennisontwikkeling. Dat is goed, maar je moet ook mensen stimuleren om praktische uitvindingen te doen.'

Bron: Financieel Dagblad