Kies ik voor open source software? (vervolg)

Een checklist

04 juni 2007

Als je de inzet van open source software overweegt, waarop moet je dan letten? Check altijd de volgende hoofdpunten:

1. Is er ondersteuning beschikbaar?

Dit is essentieel. Zoek op de website van een project naar partners in Nederland. Zo weet je zeker dat je deskundige hulp kunt inhuren.

2. Kan mijn personeel er mee uit de voeten?

Als er geen dienstverlener beschikbaar is, hoeft dat nog geen belemmering te zijn, mits je volledig kunt vertrouwen op de deskundigheid van je eigen IT-personeel. Dat moet uit de voeten kunnen met het serverplatform, waarop de open source software van uw keuze draait, en met de programmeertaal, waarin deze is geschreven.

3. Is de kwaliteit van de software toereikend?

Voor een leek is dat moeilijk te beoordelen. Het kan daarom verstandig zijn het beantwoorden van deze vraag uit te besteden: laat een deskundige rapport uitbrengen over de mogelijkheden.

4. Bloeiende gemeenschap

Van belang is of een open source project over een bloeiende gemeenschap beschikt. Je kunt dan in de online forums zien wat de ervaringen van andere gebruikers zijn en met welke problemen zij worstelen. Een bloeiende gemeenschap is een aanwijzing dat het om kwaliteit gaat. Let ook op de datums van de discussies. Hoe actueler, hoe beter.

5. Topontwikkelaars

Tenslotte is ook de achtergrond van de ontwikkelaars van belang. Op sourceforge.net tref je op de homepage van ieder project een link aan naar 'Developer info'. Daar vind je de lijst met ontwikkelaars en door op de link 'Skills' te klikken vaak ook nog een soort CV met een korte samenvatting van hun programmeerervaring.

6. Zijn er versies in het Nederlands beschikbaar?

Veel open source software is Engelstalig. De grotere projecten hebben werkgroepen, die deze software lokaliseert naar andere taalgebieden, waar onder het onze.

7. Zijn er méér projecten op hetzelfde gebied?

Vaak zijn er een aantal serieuze projecten, die zich op min of meer hetzelfde gebied begeven. Dan kan een vergelijking heel zinvol zijn en je meer grip geven op de waarde van de verschillende pakketten in je onderneming. Voor dit onderling vergelijken kun je gebruik maken van een model dat door Capgemini is ontwikkeld en dat bekend staat onder de naam Open Source Maturity Model (OSMM).

8. Past het project in mijn businessprocessen?

Uiteindelijk de belangrijkste vraag. Goedkoop loopt uit op duurkoop als de software niet goed in je bedrijfsomgeving past. Dit heeft niks met de Windows/Linux-tegenstelling te maken, want veel open source software draait prima op een Windows besturingssysteem (bijvoorbeeld OpenOffice). Het gaat om de vraag of de software goed past en dus je processen efficiënter maakt.

Voor vragen kan je altijd contact opnemen met ons via het vragenformulier, de chatfunctie of via 0900-6456652 (10ct/min).