Wat is de AEX?

Welke invloed heeft de AEX op mijn onderneming?

10 augustus 2012

De gemiddelde ondernemer in het MKB lijkt weinig te maken te hebben met de beursvloer. Toch kan de AEX een indirecte invloed hebben op jouw onderneming. Wat is de AEX en welke invloed heeft dit op jouw onderneming?

Wat is de AEX?

De AEX is het indexcijfer van de vijfentwintig meest verhandelde aandelen in beursgenoteerde bedrijven op de Amsterdamse beurs. De afkorting komt van Amsterdam Exchange: de naam van de Amsterdamse beurs voordat deze fuseerde met beurzen van Parijs en Brussel (samen Euronext). De waarde van alle aandelen van deze vijfentwintig bedrijven wordt bij elkaar opgeteld en gedeeld door honderd. Het resultaat is de AEX-index, die aangeeft wat aandelen van beursgenoteerde bedrijven gemiddeld waard zijn.

De AEX-index wordt ook wel de beursbarometer genoemd: Het geeft een indicatie van hoe de stemming op de Nederlandse beurs is en geeft daarmee een globale indruk van hoe de economie ervoor staat.

Wat betekent een stijging of daling van de AEX voor mijn bedrijf?

Een stijging of daling van de AEX heeft geen directe invloed op MKB-ondernemingen. Het heeft wel invloed op de financiële markt op zich en op de AEX-bedrijven zelf. Er kan wel sprake zijn van een indirecte invloed op het MKB.

  • Daling AEX: Als het opvallend slecht gaat met de financiële markt heeft dit vaak tot gevolg dat het consumentenvertrouwen daalt. Dit kan dan weer leiden tot een daling van het koopgedrag, hetgeen je in jouw bedrijf zou kunnen merken. Daarnaast kan een daling van de AEX tot gevolg hebben dat banken moeilijker leningen verstrekken, wanneer zij zelf krap bij kas zitten als hun aandelen minder waard worden.

  • Stijging AEX: Dit werkt ook de andere kant op: wanneer de AEX-index stijgt, kan dit een verhoogd consumentenvertrouwen en een stijging van het koopgedrag tot gevolg hebben en een positiever investeringsklimaat.

Klik hier voor de actuele koers van de AEX en de individuele aandelenfondsen.

Redactie MKB Servicedesk