Soorten ASP-services

Intern, extern of via een gespecialiseerde aanbieder

05 januari 2012

ASP-applicaties (ook wel webbased-applicaties genoemd) kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Intern, extern en via een gespecialiseerde ASP-aanbieder. Meer uitleg over deze diensten vind je in dit artikel.

Op dit moment draait veel software nog lokaal op de PC. Deels stand-alone, deels om met applicaties op de server samen te werken (zoals bijvoorbeeld de Outlook-client samenwerkt met Microsoft Exchange op de server). De serverapplicaties verlenen in een netwerk dus een soort 'service' aan de gebruikers, maar dan niet webbased. Dat is het grote verschil met ASP.

TCP/IP

Software die het internetprotocol TCP/IP verstaat krijgt vleugels, want die kan via het internet worden aangeroepen. TCP/IP is een verzamelnaam voor de reeks netwerkprotocollen die voor een grote meerderheid van de netwerkcommunicatie tussen computers instaan. De naam TCP/IP is een samentrekking van de twee bekendste en protocollen die deel uit maken van de TCP/IP-protocolstack (stapel): het internetprotocol (IP) en het Transmission Control Protocol. TCP/IP wordt uitgesproken als "TCP over IP".

Het internet is het grootste en meeste bekende TCP/IP-netwerk. Op internet maken we gebruik van het TCP/IP protocol om gegevens uit te wisselen. TCP/IP is een pakketgeschakeld protocol waarbij de gegevens in kleine pakketjes onafhankelijk van elkaar worden verzonden. De communicatiesoftware plaatst de pakketten weer in de juiste volgorde, detecteert eventuele fouten in het ontvangen om indien nodig bepaalde pakketten opnieuw te vragen totdat alles goed is.

Simpele computer Als je software via een Application Service Provider in huis haalt, heb je geen zware PC's meer nodig. Een simpele computer met alleen een processor en een browser volstaat (thin client). De software zelf staat op de server of het datacentrum van de ASP-aanbieder. Dat kan overigens ook een PDA of een smartphone zijn

Aanbieden Webbased software kan op verschillende manieren worden aangeboden aan de gebruikers.

  • Intern

    De webbased applicaties worden op een server geïnstalleerd, die bij jou in het bedrijf staat en die via het interne netwerk benaderbaar is. Enterprise Information Portals werken bijvoorbeeld op deze manier.

  • Extern

    De server staat bij je ICT-dienstverlener die je dan een ASP-dienst verleent. Je benadert je applicaties via het web.

  • Webdienst

    De server staat bij een gespecialiseerde ASP-aanbieder. Voor veel software, die als webdienst wordt aangeboden geldt dat deze ook op een server in je eigen bedrijf kan worden geïnstalleerd. Zo heb je daar meer controle over. Uiteraard zijn de kosten in dat geval hoger dan wanneer je alleen huurt.