Digitale rekening vervangt papieren variant

Ondernemer moet deel facturen aan overheden digitaal versturen

20 september 2013

In 2010 moet je als ondernemer 10% van je facturen digitaal versturen. Het is de bedoeling dat dit percentage tussen nu en 2014 stijgt tot 80%.

Als ondernemer moet je in 2010 minimaal 10% van je facturen aan overheden digitaal versturen. De overheden zullen deze facturen vervolgens geautomatiseerd verwerken. Tussen nu en 2014 moet het aandeel elektronisch verwerkte facturen zelfs stijgen tot 80%. Dit zijn werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en ICT-Office gisteren overeengekomen.

De werkgevers sloten de overeenkomst met de staatssecretarissen Heemskerk (Economische Zaken), De Jager (Financien) en Bijleveld (Binnenlandse zaken). Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zich achter de doelstelling geschaard.

De bedoeling is dat door deze overeenkomst de totale kosten van factureren hard zullen dalen.

Papieren rekening

Nu sturen ondernemers nog vrijwel altijd een papieren rekening. Mede daardoor wordt 99,7% van alle rekeningen die de overheid ontvangt handmatig verwerkt. ‘Dat zijn 10 miljoen facturen per jaar’, zei staatssecretaris Frank Heemskerk gisteren. ‘Als we helemaal overstappen op elektronisch factureren kunnen we 300 mln per jaar besparen.’

Speciaal computerprogramma

Een van de problemen waar bedrijven tegenaan liepen, was dat er nog geen standaard was afgesproken voor het digitale betalingsverkeer. Gisteren hebben werkgevers en overheden echter gekozen voor de Universal Business Language (UBL). Ondernemers moeten een computerprogramma aanschaffen om volgens deze standaard facturen te versturen.

De overheden stellen geen budget beschikbaar om deze programma's te kopen. Wel gaan de werkgevers en overheden reclame maken om het elektronisch factureren te promoten. Ook komt er een lijst van alle computerprogramma's die ondernemers kunnen gebruiken, zo stelt het ministerie van Economische Zaken.

Uit de laatste cijfers van onderzoeksinstituut EIM blijkt dat er nog een hele weg te gaan is. De overheid krijgt 3,4% van alle facturen digitaal binnen. Maar daarvan verwerkt zij maar 9% automatisch. Zodoende wordt maar 0,3% van het totaal digitaal verwerkt.

Bron: Het Financieele Dagblad