'Last van de crisis? Ik niet!'

Olette Kerkhof geeft tekentherapie

15 augustus 2013

Hoewel de crisis bijna alle ondernemers lijkt te treffen, heeft tekentherapeute Olette Kerkhof nergens last van. "De meeste zorgverzekeraars vergoeden het consult, dus op mij hoeft niemand te bezuinigen."

Bedrijfsnaam: Olette Kerkhof Tekentherapie in Voorburg

Bedrijfsvorm:eenmanszaak

Ingeschreven bij de KvK in: 2007

Aantal werknemers: alleen Olette

Werkt: minimaal 40 uur per week

Een boom, een huis, een zonnetje. Hoe vaak kriebel je niet zo'n figuur, al is het maar tijdens het bellen. Eigenlijk kan iedereen tekenen. Het leuke is dat iedereen een eigen manier heeft. Klein of groot, veel of weinig kleuren, de grove lijnen of juist tot in het kleinste detail. In een tekening geef je onbewust weer wie je bent en wat je bezighoudt. En daar weet Olette Kerkhof alles van.

Zwitserland

“Met behulp van een tekening krijg je als cliënt inzicht in wat je dwars zit,” zegt Olette. “Deze therapie is voor het eerst toegepast door de bekende Zwitserse psychiater Jung. Ik was er tijdens mijn studie al erg enthousiast over omdat het laagdrempelig is en het tegelijkertijd goede resultaten oplevert. Twee jaar geleden heb ik de stap genomen als ondernemer tekentherapie aan te bieden. Ik heb nu bijna uitsluitend enthousiaste cliënten."

Niet sparren? Een gemis!

Olette is ondernemer geworden vanwege de vrijheid. "Ik kan nu mijn eigen ideeën ontwikkelen en hoef geen verantwoording af te leggen aan een baas," verduidelijkt ze. "Het nadeel van ondernemerschap vind ik dat je niet kunt sparren met collega’s. Daarom vind ik netwerken ook heel belangrijk. Als je regelmatig netwerkt, ontstaan daar goede relaties uit. Met die relaties kan je ideeën en zorgen delen en ze kunnen je stimuleren en enthousiasmeren."

Open dagen

Olette: "Ik vind het wel eens lastig dat ik als ondernemer moet acquireren en in diezelfde week clienten moet zien. Ik merk dat ik mijn tijd goed moet verdelen en niet teveel met het een of met het ander bezig moet zijn. Af en toe plan ik een open dag. Verder krijg ik mijn cliënten via mond tot mond reclame of uit mijn netwerk. Last van de crisis heb ik niet. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het consult, dus daar hoeven mijn cliënten gelukkig niet op te bezuinigen.”

Kinderen vinden het altijd leuk

Voor kinderen is tekentherapie erg geschikt, vindt Olette. "Het is een goede methode om spelenderwijs dingen naar boven te krijgen. Ik vraag een kind bijvoorbeeld zichzelf te tekenen. Als deze dan alleen een hoofd tekent, of zichzelf heel klein in een hoekje, kan dat ergens op wijzen. Ik stel daar vragen over via de tekening. De uitkomsten bespreek ik met de ouders die ik vervolgens adviezen geef over de aanpak. Het is leuk om te zien dat een kind begint met een klein poppetje, maar dat aan het einde van de sessie het blad te klein is!,” zegt Olette enthousiast. “Bovendien vinden kinderen het altijd leuk. Ze willen eigenlijk nooit bij mij weg."

Pestgedrag

De therapie werkt goed voor kinderen die last hebben van pestgedrag van klasgenootjes, kinderen van gescheiden ouders of kinderen die een verlies te verwerken hebben. Olette: "Een sessie duurt drie maal drie uur tot maximaal een jaar. De duur is afhankelijk van de ernst van het probleem. Meestal kunnen we de therapie na tien sessies afronden.”

Privé- en werkrelaties verbeteren

“Maar tekentherapie is echt niet alleen voor kinderen,” meent Olette. “We leven in een hectische tijd. Het is ook als volwassene niet altijd makkelijk zowel privé als in je werk aan alle eisen te voldoen. Ik zie dat veel mensen achter zichzelf aanhollen. Ze vinden het op het werk bijvoorbeeld lastig om “nee” te zeggen. Dat kan ertoe leiden dat ze regelmatig werk mee naar huis nemen. Maar daardoor ontstaan er in de privésfeer weer problemen. Zo ontstaat het gevoel dat ze geen regie meer hebben over hun leven. Ook dan is analytische tekentherapie een goed idee.”

Workshops voor bedrijven

“Veel mensen hebben nog nooit van tekentherapie gehoord. In een organisatie praten en vergaderen mensen veel, maar hebben ze er moeite mee tot de kern te komen. Met tekeningen en de juiste vragen en houding kan dit vrij snel en diep gebeuren. Daarom geef ik tekenworkshops voor bedrijven. Een bedrijf kan het managementteam of de medewerkers van een afdeling door middel van een tekenworkshop bijvoorbeeld doelstellingen of een strategie laten visualiseren en tegelijkertijd aan teambuilding doen.”

Meer inspirerende verhalen van ondernemers lezen?

Neem dan een kijkje in onze rubriek

< Wil jij ook graag in deze rubriek verschijnen en over je bedrijf vertellen?Neem dan contact op met de redactie>