Heb ik een verzekering nodig voor mijn telefoon?

Hoe kan ik mijn smartphone verzekeren?

02 mei 2018

Je smartphone kan beschadigd raken of je kunt hem kwijt raken. Een verzekering kan dan uitkomst bieden. Maar wat voor verzekeringen zijn er?

Naast de zekerheid dat je hierdoor geen bedrijfsgevoelige informatie bent kwijtgeraakt, wil je wellicht ook de zekerheid dat je toestel goedkoop gerepareerd of vervangen kan worden. 

Feitjes

Zomaar even wat feiten: maandelijks worden er 20.000 telefoons als verloren of gestolen gemeld bij de politie. Jaarlijks ondergaan zo’n 35.000 telefoons de verdrinkingsdood in toiletten, regen, zwembaden of door omgevallen koffie of bier. Maar een kleine reparatie aan een toestel kost al gauw honderd euro. Vind je dit een te groot risico, dan kun je je smartphone of pda hiervoor verzekeren.

Inboedelverzekering

Uiteraard heeft elke nieuwe smartphone fabrieksgarantie, deze komt van pas als je toestel slecht functioneert door een fabricagefout. Maar de fabrieksgarantie beschermt je niet tegen schade of diefstal. Heb je een verzekering voor je bedrijfsinboedel? Informeer dan bij je verzekeraar of ook bedrijfseigendommen die zich buiten het bedrijfspand bevinden verzekerd zijn, zoals laptops en smartphones. Ook om je inboedel op zakenreis te beschermen dien je een aparte reisverzekering af te sluiten. Wil je alleen je mobiele telefoon verzekeren, dan bestaan daar speciale toestelverzekeringen voor.

Toestelverzekering

Telefoonverzekeringen zorgen voor reparatie of vervanging bij waterschade, beschadiging, diefstal of verlies. Bij de laatste twee gevallen krijg je hetzelfde of een gelijkwaardig vervangend toestel. Je kunt ook nog kiezen voor extra opties, zoals een tijdelijk vervangend toestel of een verlengde garantie. Zo’n verzekering kost je tussen de drie en tien euro per maand per toestel. Die prijs is uiteraard afhankelijk van de waarde van het toestel en de voorwaarden.

Voorwaarden

Verdiep je goed in de voorwaarden, want deze kunnen per aanbieder sterk verschillen. Zo is er altijd een eigen risico, variërend van 25 tot 50 euro, afhankelijk van of er sprake is van schade of diefstal. Sommige aanbieders vergoeden diefstal alleen als er sprake is van persoonlijk letsel. Ook eisen veel aanbieders dat je aangifte doet en je toestel laat blokkeren binnen een bepaalde termijn. Let er ook op dat de verzekeringen vaak alleen voor één specifiek toestel gelden, dus als je een nieuwe smartphone koopt dien je je oude verzekering op te zeggen of over te sluiten.