Smartphone: Welk besturingssysteem kies ik?

Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone

05 oktober 2012

Tijdens je oriëntatie op een nieuwe smartphone, word je geconfronteerd met een waslijst aan mogelijkheden en modellen. Verkijk je in eerste instantie niet op de modellen, begin je keuze bij het besturingssysteem.

In het besturingssysteem van een smartphone ligt de basis voor de werking van het apparaat, de downloadbare apps en de manier waarop het apparaat aansluit bij je eisen en wensen. De vier belangrijkste besturingssystemen zijn Android, iOS, RIM BlackBerry en Windows Phone.

Android

Android is met een marktaandeel van 59 procent verreweg het meestgebruikte besturingssysteem voor smartphones (volgens IDC Worldwide Mobile Phone Tracker, mei 2012). De mate waarin het zich laat personaliseren zal daar zeker debet in zijn. Hierin steekt Android met kop en schouders boven de rest uit. Ook wat betreft het aanbod van apps heeft een Android-gebruiker geen reden tot klagen. Google - het bedrijf achter Android - hanteert een ‘open policy’ voor ontwikkelaars, met als gevolg dat er letterlijk honderdduizenden apps beschikbaar zijn. Van spelletjes tot de meest uiteenlopende business software.

Een ander voordeel van Android is de brede keuze aan smartphones waarvoor het beschikbaar is. Want niet alleen Google maakt Android-telefoons, ook Samsung, LG, Sony, HTC en Motorola doen dat. Google verschilt daarin wezenlijk van zijn grootste concurrent Apple, wiens besturingssysteem alleen beschikbaar is voor de iPhone en enkele andere Apple-producten zoals iPod Touch en iPad.

iOS

En dat brengt ons bij iOS, Apples besturingssysteem voor smartphones. Met een marktaandeel van 23 procent zeker geen kleine jongen en in verschillende opzichten de tegenhanger van Android. Niet alleen vanwege die hierboven genoemde beperkte keuze in toestellen, maar ook op het gebied van instellingsmogelijkheden valt er op de gemiddelde iOS-smartphone weinig te beleven. Dat klinkt al gauw als nadeel, maar vanuit de ondernemer bezien is dat strakke Apple-regime zo gek nog niet.

Sterker nog, veel bedrijven zullen het om beheer- en securityredenen juist prettig vinden dat hun medewerkers niet eindeloos kunnen ‘tweaken’ aan hun zakelijke toestel. Daarbij komt dat iOS-smartphones out-of-the-box zeer gebruiksvriendelijk zijn, wat de noodzaak tot tweaken een stuk minder maakt en als bijkomend voordeel heeft dat ook de wat minder technisch geschoolde medewerker er al snel mee uit de voeten kan. Tot slot is het aanbod van apps voor iOS ongeveer even indrukwekkend als dat voor Android.

RIM BlackBerry

Het is nog maar een paar jaar geleden dat de BlackBerry van RIM (Research in Motion) een grote speler was op de zakelijke markt voor smartphones. Zelfs consumenten vielen massaal voor het apparaat. Van die populariteit is tegenwoordig echter nog maar weinig te merken, het marktaandeel van BlackBerry bedroeg begin dit jaar nog maar 6,4 procent. Belangrijkste redenen voor dit verval zijn de trage en beperkte webbrowser en het geringe aanbod van apps.

Toch valt er ook wel iets positiefs te melden over BlackBerry. Dankzij het toetsenbord is het toestel favoriet bij mensen die hun smartphone vooral gebruiken voor het afhandelen van e-mail en verder wordt het BlackBerry OS nog altijd als het meest veilige mobiele besturingssysteem beschouwd.

Windows Phone

Windows Phone is een nakomertje op de markt voor mobiele besturingssystemen. Het beginscherm bestaat uit een handvol zogenaamde tegels, die toegang geven tot allerlei applicaties gerangschikt naar thema. Denk daarbij aan rubrieken als contacten, documenten, spelletjes, afbeeldingen, enzovoorts. Een prikkelende en vernieuwende aanpak die afwijkt van de manier waarop iOS en Android zijn opgebouwd en alleen daardoor al een interessant alternatief vormt.

Begin 2012 bedroeg het marktaandeel van Windows Phone slechts 2,2 procent, maar desondanks heeft het besturingssysteem flinke potentie en zou het de komende jaren wel eens flink aan de weg kunnen gaan timmeren. Zeker als binnenkort Windows 8 verschijnt, dat gebruik maakt van dezelfde interface en volgens Microsoft verregaande integratie tussen pc en (Windows) smartphone mogelijk zal gaan maken.

Windows Phone biedt net als iOS weinig mogelijkheden tot personaliseren en tweaken, maar lijkt qua keuzemogelijkheden in toestellen juist weer meer op Android. Onder meer Nokia, HTC, Samsung en LG bieden het besturingssysteem inmiddels aan. Het aanbod in apps blijft vooralsnog ruim achter bij iOS en Android, maar groeit snel.

Conclusie

Om te bepalen welk besturingssysteem in jouw situatie het beste past, zul je vooral moeten nagaan welke rol de smartphone in je bedrijf speelt. Wil je flexibiliteit, zowel in het aantal modellen als in de mogelijkheden om te personaliseren, dan gooit Android hoge ogen. Gruwel je echter van de gedachte dat medewerkers zelf de regie zullen voeren over hun zakelijke toestel, oriënteer je dan liever op iOS of Windows Phone. De meest businessgeoriënteerde van deze twee is Windows Phone, die natuurlijk ook interessant is vanwege de door Microsoft beloofde ‘verregaande integratie’ met Windows 8. Mac-gebruikers daarentegen zullen om synchronisatieredenen het beste af zijn met iOS. BlackBerry tot slot, heeft tegenwoordig een nogal belegen imago, maar kan nog altijd een goede optie zijn als je geïnteresseerd bent in het zo veilig mogelijk afhandelen van e-mailverkeer onderweg.

Auteur

Henk Jansen