Hoe moet ik een back-up van mijn bestanden maken?

Zorg dat je belangrijke bestanden niet kwijt raakt

27 mei 2013

Als je zeker wilt weten dat je je bestanden die op je computer of laptop staan nooit kwijt raakt, dan is het verstandig om regelmatig een back-up te maken van deze belangrijke documenten. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Kopieën maken

Bij diefstal, brand of een crash van de harde schijf is het prettig dat je documenten op een veilige plaats bewaard zijn. Zelfs als je je bestanden online opslaat, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van Google Docs, dan kan het toch prettig zijn om belangrijke bestanden niet alleen op de Google-server, maar ook nog op een andere locatie op te slaan.

Er bestaan meerdere backupprogramma’s die automatisch kopieën maken van jouw bestanden en dit opslaan op een server of een andere gegevensdrager, zoals een usb-stick, lokale schijf of netwerklocatie. Windows heeft een ingebouwd backupprogramma, maar je kunt ook (veelal gratis) zelf software installeren of gebruik maken van online backup.

Backupsoftware

Op internet is veel software te vinden om automatische backups te maken, waarvan vele gratis zijn. Twee bekende programma’s zijn SyncBack en Cobian. SyncBack heeft een freeware-versie en een PRO-versie en is volledig Nederlandstalig. Cobian is ook freeware en beschikt over encryptie, waardoor de gegevens versleuteld worden met een wachtwoord.

Online backup

Steeds meer bedrijven bieden online backup aan. Met deze programma’s kun je automatisch kopieën maken via internet. De bestanden worden dan opgeslagen op de server van de aanbieder. De tarieven voor deze service zijn vaak gerelateerd aan de hoeveelheid opslagruimte en het aantal laptops dat is aangesloten.

Online backup is vooral handig als je een bedrijf hebt met meerdere medewerkers die op een laptop werken, omdat je dan niet per laptop een backupprogramma moet installeren. Met online backup worden alle documenten van jouw bedrijf centraal opgeslagen en is er de mogelijkheid te synchroniseren tussen meerdere laptops. Bestanden waarin meerdere mensen werken, worden dan automatisch bijgewerkt.

Er zijn vele aanbieders van online backup, waaronder Mozy, Mamut, Carbonite, Xdrive, maar ook de bekende telefonieaanbieders als Vodafone PC Backup en KPN Backup Online storten zich op deze markt.