Wat is VoIP?

Nieuwe trend op telefoongebied

08 februari 2016

VoIP betekent Voice over IP. Het houdt in dat je het bestaande datanetwerk (de verbonden pc’s bijvoorbeeld) gebruikt om te bellen. Het is een alternatief voor intern bellen en daarom het overwegen waard als je een nieuwe centrale aankoopt.

Whitepaper Kantoor in de Cloud

Wat is VoIP?

Het idee achter Voice over IP is dat jouw datanetwerk ook wordt gebruikt om te telefoneren.

Dit houdt in:

  • Je hebt een datanetwerk;

  • Je sluit de telefooncentrale aan op het datanetwerk (in plaats van op de normale bekabeling)

  • Je sluit jouw telefoontoestellen aan op het datanetwerk (in plaats van op de normale bekabeling);

Hoe werkt het

Voice over IP is een techniek waarbij spraak in realtime wordt gedigitaliseerd en in kleine pakketjes wordt verzonden over een computernetwerk. Eenmaal aangekomen bij de ontvanger wordt de data weer omgezet in geluid. VoIP maakt gebruik van het IP-protocol om deze zogenaamde voice packets te transporteren. Dit is hetzelfde protocol dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld informatie over internet te verzenden.

Voordelen

  • Je hoeft geen netwerk meer specifiek aan te leggen voor telefonie en data afzonderlijk.

  • Het aansluiten is makkelijker. Omdat je werkt met IP-adressen is elke telefoon uniek en weet de centrale meteen welk toestel belt. Als je van werkplek verhuist hoef je dus niet je eigen nummer te veranderen of je lijn in de patchkast te veranderen.

  • power over ethernet (PoE): Bij power over ethernet ontvangt apparatuur stroom over de ethernetverbinding en hoeft niet meer in de buurt van een stopcontact geplaatst te worden. Telefoontoestellen hoeven slechts uitgerust te worden met een ethernetkabel. Voor power over ethernet is een speciale router of switch noodzakelijk.

Besparen

Niet alleen binnen je bedrijf kan je bellen met Voice over IP maar ook heel gemakkelijk naar vestigingen van hetzelfde bedrijf die ook aangesloten zitten op het netwerk. Dat bespaart telefoonkosten

Toekomst

Om over internet te kunnen bellen, moet de telefooncentrale vooraf weten dat de andere partij ook beschikt over een VoIP-oplossing. Daarom wordt VoIP nu vooral ingezet binnen het eigen netwerk en niet om te communiceren met vreemden. In de toekomst zal het mogelijk worden dat een telefooncentrale zelfstandig kan achterhalen of de persoon die u wilt bellen beschikt over VoIP. Aan de hand hiervan kan de centrale besluiten het gesprek over internet of over een telefoonlijn te routeren.