'Pensioensparen moet langer fiscaalvriendelijk blijven voor zzp'ers'

D66 en VVD willen verlenging naar tien jaar

21 februari 2011

Zelfstandigen zonder personeel moeten langer fiscaalvriendelijk pensioen kunnen sparen, net als werknemers. VVD en D66 willen dat staatssecretaris Frans Weekers de fiscale aftrekbaarheid verlengt naar tien jaar.

Als een werknemer besluit zelfstandig te worden, kan hij of zij nu maximaal tien jaar pensioen blijven sparen bij het pensioenfonds van de oud-werkgever. Daarbij behouden zij slechts drie jaar fiscale voordelen. De VVD en D66 willen nu dat de fiscale aftrekbaarheid van de pensioenpremies voor zzp'ers wordt verlengd naar tien jaar.  

Verdrievoudiging

Het opbouwen van een pensioen is voor een startende zzp'er een dure grap, omdat hij of zij zelf het werkgeversdeel van de pensioenpremie moet gaan betalen. Normaal betaalt een werkgever tweederde van de premie. Voor een zzp'er wordt de premie dus verdrievoudigd. Volgens de VVD wordt na drie jaar de pensioenregeling voor veel zelfstandigen onbetaalbaar, omdat dan het belastingvoordeel wegvalt. D66 vindt het niet eerlijk dat de pensioenpremies van een zzp'er anders worden behandeld dan die van gewone werknemers.  

Betere pensioenvoorziening

De aanpassing van de wet moet ervoor zorgen dat meer zzp'ers goed verzekerd zijn voor hun oude dag. Nu is dat in veel gevallen nog niet zo. Er zijn zo'n 675.000 zzp'ers in Nederland. De helft daarvan is 45 jaar of ouder. Uit onderzoek van de Sociaal-Economische Raad blijkt dat de pensioenopbouw van een zzp'er vaak onvoldoende is. Ongeveer de helft doet er helemaal niets aan. En dat geldt overigens niet alleen voor zzp'ers, zo bleek zaterdag tijdens de uitzending van Tros in Bedrijf op Radio 1 waar directeur van MKB Servicedesk Willem Overbosch ook aanwezig was. Luister hier naar het rondetafelgesprek! 

Auteur

Liesbeth Meenink